2012-03-22 20:02:27
Φωτογραφία για Θερμή υποδοχή Νταβούτογλου στη Βιέννη
Συμφιλιωτική ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Μετά το κλίμα σχετικής έντασης που χαρακτήριζε ως πρόσφατα τις σχέσεις Αυστρίας και Τουρκίας --κυρίως εξαιτίας του περσινού τουρκικού βέτο στην εκλογή της Αυστριακής πρώην ΥΠΕΞ Ούρσουλα Πλάσνικ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη)-- συμφιλιωτική ατμόσφαιρα φαίνεται να επικράτησε κατά τις σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στο ζήτημα των προσπαθειών της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σπίντελεγκερ αποσαφήνισε πως η Αυστρία δεν στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές και δεν έχει εμποδίσει ποτέ κανένα κεφάλαιο κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και μάλιστα τώρα ζητά το άνοιγμα, το ταχύτερο δυνατόν, του κεφαλαίου της ενέργειας σε αυτές.


Συγχρόνως όμως πρόσθεσε πως το κόμμα του (σ.σ.: το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικό Λαικό Κόμμα) τάσσεται υπέρ μιας προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί μιας πλήρους ένταξης, ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η πλήρης ένταξη είναι και για εμάς το κριτήριο».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συνάντηση παρατήρησε χαρακτηριστικά πως ο ομόλογός του απέδειξε πως στη διάρκεια μιας συνομιλίας μπορούν να ανοιχτούν νέες διαστάσεις, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο ίδιος στο μέλλον θα μπορεί να επισκέπτεται συχνότερα τη Βιέννη.

Παραπέμποντας στους Τούρκους που ζουν στην Αυστρία (σ.σ. ο αριθμός των οποίων φέρεται να ανέρχεται σε 250.000), τόνισε πως οι πολιτιστικές ρίζες τους αποτελούν γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ως σημαντική την κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην Αυστρία και την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί τόνισαν τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας των χωρών τους, παραπέμποντας στις ιδιαίτερα καλές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους, ο όγκος των οποίων μέσα στο 2011 υπερέβη, για πρώτη φορά, τα δύο δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Σπίντελεγκερ, θα καταβληθούν προσπάθειες για μια αύξησή τους και για μια περαιτέρω εντατικοποίηση των σχέσεων γενικά.

Σήμερα το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών επισκέφθηκαν τουρκικό σχολείο στη Βιέννη, συνοδευόμενοι από τον Αυστριακό υφυπουργό Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνιμα η επίσημη αυστριακή πλευρά - κάτι που υπάρχει ήδη πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005, όταν η Αυστρία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη διατύπωση στόχου «πλήρους ένταξης» - υποστηρίζει μόνον μια «προνομιακή σχέση» της ΕΕ με την Τουρκία.

Η επίσημη Βιέννη επισημαίνει συγχρόνως πως τυχόν κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε «πλήρη τουρκική ένταξη» θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία στη βάση υπάρχουσας σχετικής απόφασης των κοινοβουλευτικών της κομμάτων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η νέα πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστρία, Αϊσέ Σεζκίν, είχε απορρίψει μια «προνομιακή» μόνον σχέση της χώρας της με την ΕΕ, που υποστηρίζει πάγια η Βιέννη, επισημαίνοντας πως η πλήρης ένταξη αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας και ισχυριζόμενη πως, η «προνομιακή σχέση» δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και είναι όρος χωρίς ισχύ και ξένος προς την πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Ντι Πρέσε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις εδώ και πάνω από ένα αιώνα φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, στις προόδους της χώρας του τα τελευταία χρόνια, στη μεγάλη σημασία μιας ένταξής της στην ΕΕ, αλλά και στον σημαντικό της γεωστρατηγικό ρόλο ως «μια νήσος σταθερότητας» σε μια από τις πλέον ταραγμένες περιοχές του κόσμου.

Μεταξύ άλλων εξαίρει το γεγονός ότι στην Τουρκία δραστηριοποιούνται πέραν των 550 αυστριακών εταιρειών, ότι η Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ότι οι Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία συμβάλουν στην ευημερία της χώρας και αποτελούν σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.

Υποστηρίζοντας πως η Τουρκία ακολουθεί στην περιοχή της μια ενεργό, ανθρωπιστική και βασισμένη σε αρχές εξωτερική πολιτική, τονίζει ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και πως κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία σε αυτή την πορεία έχει επιπτώσεις και στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο και τα τουρκογενή κράτη.

Ακόμη επισημαίνει πως σαφής στόχος της Άγκυρας είναι η πλήρης ένταξη της στην ΕΕ και ότι το ίδιο το κοινοτικό Δίκαιο δεν έχει εναλλακτικές επιλογές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ