2012-11-09 14:16:02
Φωτογραφία για Πληρώνουμε τους φόρους περισσότερο από το ... καύσιμο
Ιδιαίτερα αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε το «Europe’s Energy Portal» ή αλλιώς το Παρατηρητήριο Τιμών Ενέργειας για τους Έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, πληρώνουν τον φόρο περισσότερο από το… καύσιμο.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της τιμής της βενζίνης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, από τα 1,72€, τιμής λίτρου, τα 0,992€ αντιστοιχούν σε φόρους!

Το συμπέρασμα που συνάγεται από πρόχειρους υπολογισμούς καταδεικνύει ότι το 57,67 % του ποσού που πληρώνουμε για βενζίνη αναλογεί στους φόρους.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ενός λίτρου βενζίνης το οποίο πωλείται από το πρατήριο στη τιμή του 1,72€ μπορεί να αναλυθεί ως εξής: τα 0,518€ αφορούν στο κόστος της προμήθειας του αργού πετρελαίου, το οποίο θεωρητικά είναι το ίδιο για όλες τις χώρες της Ε.Ε., τα 0,211€ αφορούν στο κόστος της διύλισης, της μεταφοράς και στο κέρδος του πρατηριούχου, ενώ τα 0,670 € έχουν να κάνουν με τον ειδικό φόρο καυσίμου και τα 0,322 € αφορούν στον Φ.Π.Α..


Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση πανευρωπαϊκά με την υψηλότερη επιβάρυνση της φορολογίας στα καύσιμα. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι στην πρώτη θέση και με μικρή διαφορά βρίσκεται η Σουηδία, αντιλαμβανόμαστε το… παράλογο του πράγματος.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται μία χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο με σχεδόν μηδενικό δείκτη ανεργίας και στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο «φτωχός συγγενής» της Ευρώπης.

Έχοντας ως κοινό παρονομαστή την τιμή του λίτρου αμόλυβδης βενζίνης, ο Έλληνας που αμείβεται με τον κατώτατο βασικό μισθό είναι σε θέση να αγοράσει 334 λίτρα βενζίνης τον μήνα, ενώ από την άλλη μεριά ο Δανός εργαζόμενος που αμείβεται με τον… βασικό μισθό μπορεί να αγοράσει 1.391 λίτρα βενζίνης το ίδιο χρονικό διάστημα!

Αξίζει να αναφερθεί ότι λιγότερα λίτρα από τους Έλληνες μπορούν να αγοράσουν μόνο οι εργαζόμενοι της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Εσθονίας.

«Χρυσό» το πετρέλαιο θέρμανσης

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι παραγγελίες για τον επερχόμενο χειμώνα είναι μηδαμινές, ενώ αρκετές αντιδράσεις για την τιμή του υπάρχουν κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το παράδειγμα της πόλης της Καστοριάς, όπου πριν από δύο εβδομάδες περίπου διοργανώθηκε συλλαλητήριο για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα είναι η 5η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, το 49,96% αποτελείται από φόρους!

Έτσι, από την τιμή του λίτρου, η οποία διαμορφώνεται στα 1,367€, τα 0,683 € είναι φόροι που πάνε στο ταμείο του Κράτους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μάς χτυπάει την πόρτα ακόμη μία αρνητική πρωτιά, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση, έχοντας την υψηλότερη επιβάρυνση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για του λόγου το αληθές, μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που συνθέτουν το κόστος ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης το οποίο πωλείται προς 1,367 €:

- 0,518 € αφορά στο κόστος της προμήθειας του αργού πετρελαίου

- 0,167 € αφορά στο κόστος της διύλισης, της μεταφοράς και φυσικά το κέρδος του πρατηριούχου.

Τα παραπάνω, πρακτικά, σημαίνουν ότι ένας κάτοικος της Ελλάδας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει μόλις 185 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τον μήνα, γεγονός που τον κάνει να μπορεί να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης μόνο από τους Πορτογάλους και τους Εσθονούς.

Από την άλλη, τα περισσότερα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης -1.857 στον αριθμό- μπορεί να αγοράσει ο εργαζόμενος του Λουξεμβούργου.

Τα στατιστικά στοιχεία για την τιμή διαφόρων ενεργειακών μορφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η υψηλότερη θέση από πλευράς κόστους διύλισης, στην 4η όσον αφορά στον ειδικό φόρο, στην 3η από πλευράς ύψους του Φ.Π.Α. και στη 2η υψηλότερη θέση σχετικά με το ύψος των συνολικών φόρων.

Πηγή: zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ