2012-11-09 15:00:13
Φωτογραφία για Ένας «Έξυπνος Αυτοκινητόδρομος» για την Ολλανδία
Ολλανδοί σχεδιαστές ετοιμάζουν ένα βιώσιμο, ασφαλέστερο, διαδραστικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα επαναφορτίζεται την ημέρα.

Ο «Έξυπνος Αυτοκινητόδρομος», όπως ονομάζεται, θα δίνει μεταξύ άλλων στους οδηγούς πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και θα είναι έτοιμος προς χρήση στα μέσα του 2013.

«Μια μέρα που καθόμουν μέσα στο αυτοκίνητό μου, στην Ολλανδία, έμεινα έκθαμβος μπροστά σε αυτούς τους δρόμους, για τους οποίους δαπανάμε εκατομμύρια, όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς μοιάζουν και το πώς συμπεριφέρονται», δήλωσε στη βρετανική έκδοση της ιστοσελίδας του Wired ο δημιουργός του νέου αυτοκινητόδρομου Νταν Ρούζεγκαρντε. «’ρχισα να φαντάζομαι έναν "Route 66" του μέλλοντος, όπου η τεχνολογία ξεπηδά από την οθόνη ενός υπολογιστή και γίνεται κομμάτι μας».

Ο Ρούζεγκαρντε σε συνεργασία με τη Heijmans Infrastructure παρουσίασαν την ιδέα τους κατά τη διάρκεια των Ολλανδικών Βραβείων Σχεδιασμού. Βασίζεται σε διαδραστικό φωτισμό, έξυπνες μορφές ενέργειας και πινακίδες που προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες κίνησης.


Αξονα των πρωτοτύπων αποτελεί μια ειδική σκόνη, η οποία φωτίζει τα όρια του δρόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταργώντας την ανάγκη επιπλέον, συμβατικού, φωτισμού. Μια δεύτερη τεχνολογία, η «Δυναμική Μπογιά», θα είναι ορατή όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι ώστε ο ίδιος ο δρόμος να δίνει στους οδηγούς χρήσιμες πληροφορίες, όταν π.χ. το οδόστρωμα πιάνει πάγο.

Αλλα χαρακτηριστικά του «Έξυπνου Αυτοκινητόδρομου» θα είναι ειδικές λωρίδες που θα επιτρέπουν στους οδηγούς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων να φορτίζουν τα οχήματά τους καθώς οδηγούν.

Η εισαγωγή τους, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα αρχίσει μέσα στην επόμενη πενταετία, όμως τα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου θα εγκατασταθούν μέσα στο επόμενο έτος στην ολλανδική επαρχία της Βόρειας Βραβάντης.

Πηγή: Ναυτεμπορική
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ