2012-11-09 16:53:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμάται η μνήμη του σύγχρονου αγίου, του Αγίου Νεκταρίου
Το πρωί χοροστάτησε στην Θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγ. Νεκταρίου, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ενώ στις 17.00 θα γίνει εσπερινός και λιτανεία

Τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου του Θεού και Επισκόπου Πενταπόλεως (έζησε από το 1846 έως το 1920) που είναι σύγχρονος άγιος, τιμά σήμερα 9 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη εκκλησία μας.

Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς και υπήρξε ένας εξαιρετικά λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Ο Άγιος Νεκτάριος επίσης θεωρείται και θαυματουργός διότι όπως λέγεται από τις λαϊκές παραδόσεις, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Στην Πάτρα λειτουργεί από το 1968 ιερός ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, στην ομώνυμη συνοικία κοντά στην πλατεία Παπανδρέου όπου από χθες συρρέει πλήθος πιστών από όλη την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή για να προσκυνήσει τη χάρη του.


Ο εφημέριος του ναού, αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος στο χθεσινό κήρυγμα του στη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού συγκίνησε τους πιστούς ευχόμενος ο Άγιος Νεκτάριος να προστατεύει όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα η χάρη του να φωτίζει και να βοηθά ψυχικά και πνευματικά τους άνεργους, τους καρκινοπαθείς και γενικά όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης τεράστια οικονομικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη.

Το δικό του μήνυμα ελπίδας έδωσε και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος που προεξήρχε στη σημερινή πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου ενώ μίλησε και για το βίο και θαυματουργικό έργο του Αγίου Νεκταρίου.

Ως γνωστό σημαντικό ήταν και το έργο του Αγίου Νεκταρίου στη Ριζάρειο σχολή που ήταν οργανωτικό, εκπαιδευτικό, συγγραφικό και παιδαγωγικό. Μάλιστα η φτώχεια την εποχή που διετέλεσε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής στην Αθήνα, κάτω από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ήταν μεγάλη ενώ και το ηθικό των Ελλήνων, ειδικά μετά την αποτυχία, το 1897 με τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, βρισκόταν στο ναδίρ.

Ο ίδιος όμως με την ελεημοσύνη ως όπλο και το λόγο του Ευαγγελίου τόνωνε την τότε αθηναϊκή κοινωνία, η οποία προσέτρεχε συχνά στα κηρύγματά του για να πάρει την συμβουλή και τη φώτιση του. Ο Άγιος Νεκτάριος διετέλεσε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής επί 14 συναπτά έτη ως και το 1908, οπότε και για λόγους υγείας εγκατέλειψε τη θέση του. Το τέλος της ζωής του ήταν επίπονο. Η χρόνια ασθένεια του προστάτη που τον ταλαιπωρούσε, μαζί με το γήρας, συνέτειναν στην επιδείνωση της κλονισμένης υγείας του.

Το 1920 εισήχθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών επί της Βασιλίσσης Σοφίας όπου διεγνώσθη καρκίνος του προστάτη. Στις 8 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο Άγιος Νεκτάριος πέθανε. Το δωμάτιο στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, έχει σήμερα μετατραπεί σε μικρό ναό στο δεύτερο όροφο του Αρεταιείου νοσοκομείου, που κοσμείται από εικόνες του Αγίου και τάματα πιστών για ανάρρωση των συγγενών τους που νοσηλεύονται στην κλινική.

Θαύματα μετά θάνατον

Ο Άγιος Νεκτάριος το 1908 εγκαταστάθηκε στο νησί της Αίγινας όπου μάλιστα ξαναζωντάνεψε και οργάνωσε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι το οποίο σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα προσκυνήματα της χώρας (το μοναστήρι είναι γυναικείο).

Ο Άγ. Νεκτάριος εθεωρείτο από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας εν ζωή Άγιος. Πολλά είναι τα θαυματουργικά γεγονότα που περιγράφουν οι μοναχές, ιερείς και νησιώτες που είναι πραγματικά αξιοπερίεργα και συγκλονιστικά και εξηγούν τη σημερινή λαοφιλία.

Όπως λέγεται στο διπλανό κρεβάτι που νοσηλευόταν ο Άγιος Νεκτάριος νοσηλευόταν και ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει. Τότε ακουμπώντας την φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου πάνω του, θεραπεύτηκε.

Το μεγαλύτερο μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές που έγιναν παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια. Η φήμη αυτή έδωσε ελπίδα και στήριξη στο λαό, ειδικά σε μια περίοδο όπου το Ελληνικό όνειρο της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης έγινε συντρίμμια με τη πυρπόληση της Σμύρνης το 1922. Το λείψανό του πρώτη φορά εξετάφη 3 έτη μετά την κοίμησή του και αυτό που συνέβη κλόνισε από άκρη σε άκρη την Ελλάδα. Μετά από 33 έτη που το σώμα του Αγίου Νεκταρίου έμεινε ακέραιο, άρχισε να αποσυντίθεται. Σήμερα η Κάρα και τα οστά του Αγίου Νεκταρίου φυλάσσονται στο μοναστήρι που ίδρυσε στην Αίγινα.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι εκ των τελευταίων που αγιοποιήθηκαν από την Ορθόδοξη Χριστιανική μας εκκλησία.

Μάλιστα ύστερα από την υπ’ αριθμ. 22/30 Σεπτεμβρίου 1999 εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου συμπεριλήφθηκε να τιμάται επιπρόσθετα και στις 12 Οκτωβρίου οπότε και ορίσθηκε να τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ