2012-11-10 14:15:03
Φωτογραφία για Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των γυναικών επιχειρηματιών
Μέσα στον ορυμαγδό δηλώσεων και αντιδηλώσεων για τα μέτρα, μας διαφεύγουν θέματα που άξιζαν της προσοχής μας, και που είναι πέρα από μνημόνια και αντιμνημόνια.

Πραγματοποιήθηκε στη Σόφια προ λίγων ημερών, Διεθνής συνδιάσκεψη αφιερωμένη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020". Συμμετείχαν γυναίκες επιχειρηματίες από 11 χώρες – Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κροατία, Σερβία, Σκόπια, Αλβανία, Ιταλία, Γερμανία και Ουγγαρία.

Οι επαγγελματικές οργανώσεις των γυναικών επιχειρηματιών από τις χώρες που προαναφέραμε, αναζητούν τομείς συνεργασίας με τις συναδέλφους τους του εξωτερικού και δημιουργούν δίκτυα του επαγγελματικού τους κλάδου. Ένας από τους βασικούς στόχους του φόρουμ, ήταν η δημιουργία ενός βαλκανικού συνασπισμού γυναικείας επιχειρηματικότητας, στον οποίο συμμετέχουν οκτώ χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την βουλγαρική ραδιοφωνία, το φόρουμ θα αποτελέσει μια πλατφόρμα πρακτικών και επαγγελματικών επαφών, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή και το επιχειρηματικό επίπεδο των νέων γυναικών που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις.


Φυσικά, θα βοηθήσει στις επαφές με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στην ανεύρεση χρηματοδότησης. Σε τελική ανάλυση, σκοπός του φόρουμ ήταν η δημιουργία δικτύου γυναικών οι οποίες θα γνωρίζονται, θα μπορούν να συνεργάζονται στην περιοχή που δραστηριοποιούνται.

Τι, όμως, είναι αυτό που επιβάλλει το διαχωρισμό των γυναικών επιχειρηματιών από το σύνολο και ποιο θα είναι το κέρδος από τη δημιουργία παρόμοιας οργάνωσης ή ένωσης; Η διοργανώτρια του φόρουμ κ. Γιουλιάνα Μίντσεβα, αντιπρόεδρος της Ένωσης γυναικών επιχειρηματιών "Σελένα", λέγει σε συνέντευξή της στη βουλαγρική ρ/σ:

«Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι πιο ιδιόμορφη. Δεν χωριζόμαστε με βάση το φύλο, αλλά με βάση το διπλό φόρτο εργασίας στο σπίτι και την επιχείρηση. Αναζητούμε τρόπους να βοηθήσουμε τις γυναίκες επιχειρηματίες στην επαγγελματική και την κοινωνική τους ζωή.

» Οι θεσμοί θα πρέπει να είναι πληροφορημένοι για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, μια και οι επιχειρήσεις τους δημιουργούν νέες, εναλλακτικές, θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό τομέα που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει η πρόγνωση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των γυναικών επιχειρηματιών».

Η κα. Μίντσεβα στο ερώτημα αν είναι περισσότερο επιτυχημένες οι γυναικείες επιχειρήσεις, απαντά: «Οι γυναίκες είναι πιο εύκολες στις επαφές τους, συζητούν και δέχονται πιο εύκολα νέες ιδέες. Αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα από τους άνδρες συναδέλφους τους και δρουν πολύ καλύτερα απ’ αυτούς σε κρίσιμες περιόδους. Οι γυναίκες έχουν μπει σε όλες τις επαγγελματικές σφαίρες στις οποίες τον κύριο ρόλο παίζουν οι άνδρες».

Να σημειώσουμε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως αυτό καταγράφεται στην Έκθεση του ΙΟΒΕ για την περίοδο 2010-2011. Οι γυναίκες ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε μεταγενέστερη ηλικία σε σχέση με τους άνδρες (πιθανώς λόγω της ευθύνης ανατροφής των παιδιών τους) και παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης ανδρών και γυναικών επιχειρηματιών, οι γυναίκες παρουσιάζονται λιγότερο δικτυωμένες, με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο αισιόδοξες.

Εντούτοις, οι γυναίκες νέες επιχειρηματίες επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν στην επιχείρησή τους, καθώς το 51,4% των γυναικών αυτών δηλώνουν πως χρησιμοποιούν τεχνολογία που έγινε διαθέσιμη στην αγορά λιγότερο από ένα χρόνο πριν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες αγγίζει το 25%. Επίσης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 5,4% των γυναικών επιχειρηματιών δραστηριοποιείται σε κλάδους μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας (έναντι 4,3% των ανδρών).

Ο Μακεδών

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ