2012-11-10 14:52:21
Φωτογραφία για Διέξοδος για τα Βαλκάνια η Ρωσία
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Την προσδοκία του να υπογραφεί συμφωνία στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε ομιλία του στα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου διυλιστηρίου της Σερβικής Βιομηχανίας Πετρελαίου (NIS), στο Πάντσεβο.

Σημειώνεται ότι το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της NIS ανήκει στη ρωσική Gazpromneft, η οποία έχει επενδύσει σε έργα εκσυγχρονισμού στη Σερβία πάνω από 500 εκ. ευρώ. «Η επένδυση πραγματοποιήθηκε σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης» επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς, ενώ τόνισε ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 2,5 με 3 δις δολάρια ετησίως με στόχο το διπλασιασμό τους εντός της επόμενης δεκαετίας.

Διαβάστε περισσότερα Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων αναγνώστηκε επιστολή του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη χορήγηση ακόμα 1,5 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της NIS, ώστε η εταιρεία να καταστεί σημαντική ενεργειακή μονάδα, ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς των Βαλκανίων.


Υπενθυμίζεται το ενδιαφέρον που εξέφρασε η ίδια εταιρεία για το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΠΑ στην Ελλάδα με πολλά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων η Στρατηγική συνεργασία στον South stream και η επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Είναι ολοφάνερο ότι έχουμε γεωπολιτικές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και ο κάθε παίκτης θα πρέπει προσεκτικά να κάνει τις επιλογές του.

http://www.analystsforchange.org/
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ