2012-11-10 21:55:10
Φωτογραφία για Γιατί τα σκυλιά βαριούνται γρήγορα τα παιχνίδια τους; - Οι επιστήμονες εξηγούν
Τα περισσότερα σκυλιά, όσο εύκολα ενθουσιάζονται με κάθε καινούριο παιχνίδι, εξίσου εύκολα το βαριούνται, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να μασουλάνε διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν θα έπρεπε. Το γεγονός αυτό έβαλε τους ειδικούς σε σκέψεις προκειμένου να βρουν τι τραβάει την προσοχή ενός σκύλου και γιατί βαριούνται τα παιχνίδια τους τόσο εύκολα και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα.

Ερευνητές από την Κτηνιατρική Σχολή του Μπρίστολ, στα πλαίσια της μελέτης, έδιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λαμπραντόρ πολλά παιχνίδια, με διαφορετικά χρώματα και μυρωδιά.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους έπαιρναν πίσω τα παιχνίδια τους και τα αντικαθιστούσαν με ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με τα προηγούμενα.

Αρχικά όλα τα λαμπραντόρ έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε νέο παιχνίδι, ωστόσο αυτό δεν κρατούσε για πολύ διότι όπως διαπιστώθηκε, οι σκύλοι εξοικειώνονται πολύ γρήγορα με τα παιχνίδια τους, με αποτέλεσμα να τα βαριούνται και να τα παραμελούν.


Καθοριστικά στοιχεία ενός παιχνιδιού που τραβάνε την προσοχή του σκύλου είναι η μυρωδιά, η γεύση και η υφή,αφού όσο πιο «πρωτόγνωρα» ήταν αυτά τα στοιχεία για το σκύλο τόσο πιο αργά το βαριόταν.

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Αν Πούλεν, βάσε των συμπερασμάτων της έρευνας, το ιδανικό παιχνίδι πρέπει να είναι μαλακό και εύκολα διαχειρίσιμο από το σκύλο, αλλά να κάνει και θόρυβο προκειμένου να του τραβήξει την προσοχή.

Ο ερευνητής Τζον Μπράντσο προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια όπως οι λύκοι αντιλαμβάνονται το θήραμά τους, γι' αυτό και προτιμούν παιχνίδια που έχουν γεύση φαγητού ή μπορούν να τεμαχιστούν, αν και το τελευταίο εγκυμονεί κινδύνους καθώς το ζώο μπορεί να καταπιεί κάποιο κομματάκι»

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η συμμετοχή του ιδιοκτήτη, καθώς όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «για τους σκύλους που είναι τόσο κοινωνικά ζώα τα παιχνίδια γίνονται πραγματικά συναρπαστικά μόνο όταν παίζει και ο ιδιοκτήτης μαζί με το ζώο».

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ