2012-11-11 01:13:03
Φωτογραφία για Βάιντμαν: Ένα «κούρεμα» δεν θα λύσει το πρόβλημα
Αντίθετος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν... ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι «προφανώς η πολιτική έχει αποφασίσει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας» και σημειώνει ότι η βοήθεια πρέπει να δοθεί μόνο εφόσον η τρόικα αναφέρει ότι το χρέος της χώρας είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post», ο επικεφαλής της Bundesbank αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα δύσκολο να τα φανταστεί κανείς και επισημαίνει ότι αντιλαμβάνεται πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για εκείνους που πλήττονται. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει ευρείες περικοπές και χωρίς την εκτεταμένη βοήθεια θα έφθαναν οι περικοπές ακόμη πιο βαθιά», υποστηρίζει ο κ. Βάιντμαν και απορρίπτει τη συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών και των κρατών. Αναφέρει δε, ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η Bundesbank όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεγε να αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. «Ένα "κούρεμα" από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα.


Σε τι θα βοηθούσε, αν η Αθήνα βρισκόταν σε δέκα χρόνια στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα; Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί από τη βάση, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμα δημοσιονομικά. Μόνο τότε θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά ένα "κούρεμα"», δηλώνει ο Γερμανός τραπεζίτης και προσθέτει ότι η διαγραφή χρέους από τις κεντρικές τράπεζες θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση, κάτι που, όπως λέει, απαγορεύεται.

Ερωτώμενος αν σε δέκα χρόνια θα υπάρχει ακόμη το ευρώ και αν η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, αλλά και για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να διατηρήσει την συνοχή της ευρωζώνης.

«Αυτό όμως έχει συνέπειες. Προκειμένου η νομισματική ένωση να παραμείνει ένωση σταθερότητας, πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού και να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας υπήρξε ο μόνος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τάχθηκε κατά του σχεδίου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για απεριόριστη αγορά ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες. Ερωτώμενος σχετικά, εξηγεί ότι βλέπει με αυξανόμενη ανησυχία ότι «το Ευρωσύστημα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής», κάτι για το οποίο, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση και τονίζει ότι «η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να διατηρείται σταθερό το νόμισμα».

Απαντώντας δε σε ερώτηση, αν η Καγκελάριος Μέρκελ τον άφησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ακάλυπτο, ο κ. Βάιντμαν αναφέρει ότι τα συμφέροντα και οι ευθύνες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας δεν συμπίπτουν πάντα, ενώ διαψεύδει τις φήμες που τον ήθελαν να παραιτείται, επισημαίνοντας ότι και ο διάδοχός του θα βρισκόταν, πιθανότατα, στην ίδια θέση με τον ίδιο, ενώπιον των ίδιων αποφάσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ