2012-11-11 11:35:03
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Αργή ανάκαμψη των οικονομιών της Αραβικής Ανοιξης
Σταδιακή ανάκαμψη των περισσότερων οικονομιών που οπισθοχώρησαν λόγω των γεγονότων της Αραβικής Ανοιξης από το επόμενο έτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι εν λόγω χώρες θα έχουν να αντιπαλέψουν τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξουσα ανεργία που προκαλούν οι αναιμικές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηρίζει πως η μερική αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας ενδεχομένως θα υποβοηθήσει μία κάπως ταχύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2013 στο γεωπολιτικό τμήμα που ορίζουν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Λιβύη, η Τυνησία και η Υεμένη.

Παρ’ όλα αυτά, η ισχνή ζήτηση στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενδεχομένως να βαρύνει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των χωρών της Αραβικής Ανοιξης. Σε πολλές από αυτές τις χώρες οι εξαγωγές φθίνουν και σχεδόν έχουν πιάσει πάτο, προστίθεται στην έκθεση.


«Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει κάτω από τις μακροπρόθεσμες τάσεις και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της εξακολουθητικής αναιμικής εξωτερικής ζήτησης, τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τα λοιπά αγαθά, τις περιφερειακές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα», προβλέπει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ΑΕΠ των έξι αυτών κρατών ενδέχεται να αυξηθεί κατά 3,6% τον επόμενο χρόνο, σε σαφή αύξηση από το εκτιμώμενο 2% για φέτος και το 1,2% του 2011. Το 2010, το έτος που προηγήθηκε των εξεγέρσεων, το ΑΕΠ των κρατών αυτών είχε καταγράψει αύξηση 4,7%.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ