2012-11-11 14:20:16
Φωτογραφία για ΠΑΣΟΚ / Εκρηκτική σύγκρουση με φόντο το συνέδριο...!!!
Φώφη Γιωτάκη Έθνος της Κυριακής

Σε... ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με φόντο το Συνέδριο του Φλεβάρη, φαίνεται ότι οδηγεί το σκηνικό σύγκρουσης που έχει ήδη διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο «ντόμινο»... 

αναταράξεων και στην κυβερνητική συνεργασία.

Οι έξι διαγραφές βουλευτών, η μετωπική σύγκρουση Βενιζέλου-Λοβέρδου αλλά και η επικρατούσα λογική στο τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ «όλοι εναντίον όλων», δεν αποτελούν παρά αρνητικά προμηνύματα ισχυρών αναταράξεων στην πορεία προς το Συνέδριο του Φλεβάρη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται ωστόσο απόλυτα αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με «επιθετική πολιτική» τα διάφορα -προς το παρόν- διάσπαρτα και μικρά «αντάρτικα», μη αφήνοντας περιθώρια ούτε για προσωρινές συμμαχίες στελεχών.

Από την άλλη πλευρά, γενεές, τάσεις, προσωπικές φιλοδοξίες και ενστάσεις «επελαύνουν» στο εσωκομματικό πεδίο αναζητώντας «χώρο» και ρόλο για την επόμενη μέρα. Κορυφαία στελέχη μπροστά στα διλήμματα, που φέρνει μαζί του το πρόγραμμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, προβληματίζονται για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν, εξετάζοντας τους όρους και της προσωπικής τους πολιτικής επιβίωσης.


Σκληρή σταση κρατά η Ιπποκράτους απέναντι στον Κ. Σκανδαλίδη, κατηγορώντας τον ότι δεν ακολούθησε την απόφαση της ΚΟ που ο ίδιος είχε προτείνει

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις εξακολουθούν να καταγράφονται και να προβληματίζουν εντόνως την Ιπποκράτους, που ετοιμάζεται όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και για την επανεξέταση των κανόνων σχετικά με την κυβερνητική λειτουργία και τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ. Η ανάλυσή τους ξεκινά από την επισήμανση ότι «το ΠΑΣΟΚ, παρά τα τραύματα και τα προβλήματά του, είναι αυτό που κράτησε ζωντανή την κυβέρνηση και επιτρέπει στη χώρα να παραμείνει μέσα στην ανοιχτή και δύσκολη διαπραγμάτευση για τη δόση, την επιμήκυνση, τη βιωσιμότητα του χρέους, την οριστική έξοδο από την κρίση».

Επιπτώσεις

Κύκλοι της Ιπποκράτους τόνιζαν δε -κάνοντας αναφορές στη διαγραφή των «έξι» και τη συνολική απόφαση να υποστηριχθεί σθεναρά η πλειοψηφούσα θέση του κόμματος για την υπερψήφιση των μέτρων- ότι «εάν γινόταν δεκτή η άποψη όσων ψήφισαν ''κατά'' ή ''παρών'' ή ''απείχαν'', σήμερα δεν θα υπήρχε κυβέρνηση, η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία θα ήταν ανεξέλεγκτη και εκρηκτική και η χώρα θα πήγαινε σε εκβιαστικές εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δακτυλοδεικτούμενο ως υπεύθυνο της κρίσης!». Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει -μέσω της συγκεκριμένης αναφοράς κύκλων του- πυρά εναντίον των έξι διαγραφέντων βουλευτών του αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο στόχαστρο η Ιπποκράτους βάζει ειδικά τους κ. Παραστατίδη και Κουτσούκο, τους οποίους καλεί επί της ουσίας να παραδώσουν τις έδρες τους, θέτοντας «σοβαρό ζήτημα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας», θυμίζοντας ότι «είχαν διαφοροποιηθεί και στην ψηφοφορία του Φλεβάρη, είχαν εν συνεχεία υποβάλει αίτημα επανόδου και συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ με τα οποία επανεξελέγησαν». Σκληρή απάντηση δίνουν για άλλη μία φορά και στον Κώστα Σκανδαλίδη, κατηγορώντας τον ότι δεν ακολούθησε την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρότι ο ίδιος το είχε προτείνει - όπως και να έλθουν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο.

Ο κ. Σκανδαλίδης πάντως ξεκαθαρίζει ότι από τη στιγμή που η Ιπποκράτους θεωρεί ότι οι «έξι» βρίσκονται και εκτός ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να προσέλθει στην τοπική του οργάνωση και να υποβάλει αίτηση εγγραφής στο κόμμα με το οποίο έχει «βιωματική σχέση». Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Σκανδαλίδης θα δηλώσει ενεργό «παρών» στο Συνέδριο, εν αντιθέσει με την επιλογή της αποχής από την προ ημερών κρίσιμη ψηφοφορία.

«Παρέμεινε σταθερός στις θέσεις», λέει η πλευρά Λοβέρδου

Ανταλλαγή πυρών με την Ιπποκράτους

Επίδειξη δύναμης στην προσεχή -όποτε κι αν γίνει- συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα κάνει η Ιπποκράτους θέλοντας να διαμηνύσει προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση ότι ο κ. Βενιζέλος διατηρεί τη συντριπτική πλειοψηφία.

Είναι αυτονόητο ότι το εν λόγω μήνυμα αφορά στην ουρά της απάντησης προς τον κ. Λοβέρδο μετά την επιστολή του με αίτημα τη σύγκληση της ΚΟ και το «καλωσόρισμα» του Γ. Μανιάτη (με την ιδιότητα του γραμματέα της «πράσινης» ομάδας). Η απάντηση του Γ. Μανιάτη -λένε κύκλοι της Ιπποκράτους- προς τον κ. Λοβέρδο που απουσιάζει από την ΚΟ επί τέσσερις μήνες, απηχεί τα αισθήματα της συντριπτικότατης πλειοψηφίας των βουλευτών, που σήκωσαν όλον αυτόν τον καιρό το βάρος της παράταξης και έλαβαν, με συλλογικό, δημοκρατικό τρόπο όλες τις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. «Στους κύκλους που μιλούν για αποχή του κ. Λοβέρδου την ώρα της μάχης και των δύσκολων αποφάσεων απλά τους θυμίζουμε πως τους τελευταίους μήνες ο κ. Λοβέρδος δεν κρύφτηκε πίσω από πλειοψηφίες και δεν άλλαζε συνεχώς τη στάση του σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Μέτρα

Υποστήριζε συνεχώς δημόσια και ξεκάθαρα την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων που θα επέτρεπε τη χρηματοδότηση της χώρας αλλά και την άμεση εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση», υπογραμμίζουν κύκλοι του πρώην υπουργού και καταλήγουν «αυτοί που μιλούν για αποχή θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό».

Εξαιρετικά δηκτικό ήταν δε το σχόλιο της Ιπποκράτους χθες , όχι για την «επίσημη ανεξαρτητοποίηση» του Μίμη Ανδρουλάκη αλλά για την πρότασή του για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς: «Θεωρούμε στρατηγική φενάκη την επιδίωξη σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης αναγκαστικό να ανοίξει πλέον με πιο συγκεκριμένο και ευθύ τρόπο η συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά την εμπειρία της κρίσιμης ψηφοφορίας».

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ -υποστηρίζουν- να δηλώσει «παρών» έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της κυβέρνησης και βεβαίως τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ