2012-11-11 15:17:03
Φωτογραφία για Προσπάθεια ενωτικής δράσης μέσω ενός δικτύου αλληλεγγύης και αντίστασης
Με στόχο τη συγκρότηση μετώπου στην πόλη, ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές Σάρκα και οστά, φαίνεται ότι παίρνει η πρωτοβουλία για τη δημιουργία «ανοικτού δικτύου συντονισμού αλληλεγγύης και αντίστασης» στην πόλη της Λάρισας, που ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων, με κύριο αντικείμενο τη μορφοποίηση του συγκεκριμένου μετώπου ενάντια στις πολιτικές του Μνημονίου, αλλά και την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι η ανταπόκριση, στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, έχει βρει θετική ανταπόκριση.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση της Τετάρτης, μετείχαν εκπρόσωποι από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Κεντρικής-Δυτικής Θεσσαλίας, την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τον Σύλλογο Δασκάλων Λάρισας, τον Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων της Π.Ε. Λάρισας (ΠΕΓΔΥ).


Η πρόσκληση είναι ανοικτή, ενώ τις επόμενες ημέρες οι ήδη συμμετέχοντες, αναμένουν τις απαντήσεις και άλλων φορέων και κυρίως των επιστημονικών συλλόγων της πόλης, ενώ αύριο Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση των εκπροσώπων, προκειμένου να αναδειχθεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο της πρωτοβουλίας.

Πάντως, όπως εκτιμάται, όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των απαντήσεων από τους φορείς, στη στόχευση των εμπνευστών της πρωτοβουλίας είναι να επιμείνουν στη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην δίκτυο των φορέων. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση οι φορείς εξέφρασαν την επιθυμία τους να μην αποτελέσουν εμπόδιο οι διαφορές που υπάρχουν από όργανο σε όργανο, αφού ο στόχος θεωρείται κοινός και δεν είναι άλλος από την ανάπτυξης δράσεων αντίστασης στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Εξάλλου, το πρώτο κείμενο, που αποτέλεσε την πρόσκληση προς τους φορείς για τη συγκρότηση του δικτύου, είναι ενδεικτικό του κλίματος και των διαθέσεων των συμμετεχόντων.

Αναλυτικά, το κείμενο – πρόταση έχει ως εξής:

«Οι μέρες και τα γεγονότα που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Ποτέ μέχρι σήμερα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν ξαναδεχτεί τόσο μεγάλης έντασης επίθεση στα εργασιακά αλλά και στα γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ποτέ μέχρι σήμερα μια πολιτική εξουσία δεν ήταν τόσο εχθρική απέναντι σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Η κοινωνία βουλιάζει στην πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οι μισθοί πέφτουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν.

Την ίδια στιγμή κλέβουν το ψωμί πάνω απ’ το τραπέζι των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου, με χαράτσια και φορομπηχτικά μέτρα, ενώ τα σημαντικότερα δημόσια κοινωνικά αγαθά φτιαγμένα απ’ τον ιδρώτα του κόσμου της δουλειάς ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας, σε επίδοξους σωτήρες που θα ‘ρθουν πάλι για να μας τα ξανά πουλήσουν.

Όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτοί που παίρνουν όλα αυτά τα μέτρα γνωρίζουν πως οδηγούν στη διάλυση κάθε κοινωνικού ιστού και γι’ αυτό η οργή μας πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο κοινωνικό αυτοματισμό σωτηρίας από την καταστροφή.

Ο κάθε εργασιακός επαγγελματικός ή επιστημονικός φορέας οφείλει να έχει ξεκάθαρο ότι τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι απόρροια αυτών των κεντρικών σχεδιασμών και εμπνεύσεων. Το διαίρει και βασίλευε ήταν το έως σήμερα μεγάλο επικοινωνιακό μνημονιακό όπλο και γι’ αυτό εμείς πρέπει να το αντιστρέψουμε με την κοινωνική Αλληλεγγύη.

Στις μέρες που ακολουθούν η αντίσταση, η ενότητα και οι αγώνες όλων μας πρέπει να πάρουν μορφή κοινωνικής χιονοστιβάδας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Ταυτόχρονα οφείλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη και να βάλουμε ένα τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση των ξεχωριστών συγκεντρώσεων των ανούσιων «ηγεμονισμών» και του δημοκρατικού ελλείμματος που είναι παλλαϊκή απαίτηση».
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ