2012-11-12 08:44:04
Φωτογραφία για Ηλεία: Στο κόκκινο η συχνότητα έντονων καιρικών επεισοδίων την τελευταία δεκαετία
Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα καιρικών επεισοδίων με σοβαρές επιπτώσεις που επηρέασαν την Ελλάδα από το 2001 έως και το 2011, συμπεριλαμβάνεται η Ηλεία σύμφωνα

με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βασικό κριτήριο της έρευνας είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Η καταγραφή περιλαμβάνει φαινόμενα: καταιγίδας, βροχής, χαλαζιού, ανεμοθύελλας, ανεμοστρόβιλου, χιονιού/παγετού, κεραυνών και καύσωνα.

Συνολικά 83 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 2001-2011 εξαιτίας των παραπάνω καιρικών φαινομένων στην χώρα μας.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων με σοβαρές επιπτώσεις είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ηλεία και η Χαλκιδική, με 51, 27, 26 και 25 επεισόδια αντιστοίχως. Αναλυτικά, στην Ηλεία τα 26 επεισόδια έντονων καιρικών φαινομένων με σοβαρές επιπτώσεις ήταν: 3 σοβαρά επεισόδια ανεμοθύελλας, 8 ανεμοστρόβιλων, 2 βροχόπτωσης, 12 καταιγίδων, 3 χαλαζόπτωσης, 1 χιονόπτωσης/παγετού.


Οι καταιγίδες, σε ποσοστό άνω του 60%, κυριάρχησαν στις καταγραφές πρόκλησης σοβαρών επιπτώσεων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ εξίσου συχνή υπήρξε η εμφάνιση καταστροφικών καταιγίδων στην Χαλκιδική και την Ηλεία, σε ποσοστό 50% και 40% αντίστοιχα επί του συνόλου των επεισοδίων που παρουσιάστηκαν σε κάθε περιοχή.

Το δεύτερο πιο συχνό φαινόμενο με καταγεγραμμένες επιπτώσεις σε κάθε μία από τις 4 πιο επηρεασμένες περιοχές είναι η ανεμοθύελλα στην Αττική, το χιόνι και ο παγετός στη Θεσσαλονίκη, ο ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία και οι κεραυνοί στην Χαλκιδική.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε βάση δεδομένων στην διεύθυνση http://www.meteo.gr/weather_cases.asp η οποία ανανεώνεται συστηματικά, λειτουργώντας ως εργαλείο παρακολούθησης και ανάλυσης της εξέλιξης διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα, όπως η συχνότητα και η ένταση αυτών.

Αναλυτικά μετεωρολογικά στοιχεία για την Ηλεία, από το 2007 έως σήμερα, μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο http://www.meteo.gr/stations/pirgos/diktuo

Μετεωρολογική ενημέρωση: Θεόδωρος Κονδύλης
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κλειστά τα φαρμακεία 26-27/11
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κλειστά τα φαρμακεία 26-27/11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ