2012-11-12 17:59:20
Φωτογραφία για ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ''ΝΑΖΙΑ''
Η συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. €

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, θα εξετάσει σήμερα το Eurogroup. Αποφάσεις δεν αναμένονται σήμερα και το output για την Αθήνα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ισχυρή πολιτική δήλωση, που θα ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ψήφιση του μνημονίου και του προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η δήλωση αναμένεται να συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 22 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


O M. Nτράγκι καλεί τους υπ. Οικονομικών

 να πούν «κατά βάση ναι»

στη συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την ΕλλάδαΠιέσεις στην ΕΚΤ για το «μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας»

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα έντοκα γραμμάτια ύψους 5 δισ. ευρώ που ωριμάζουν στις 16 Νοεμβρίου, οι χώρες της ευρωζώνης φέρονται να ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ να θέσει σε λειτουργία τον «μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας», ELA, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν και σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, o Μάριο Ντράγκι ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών να πουν ένα «κατά βάση ναι» στην συνέχιση της δανειακής βοήθειας.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε υπερασπιστεί τον ELA ως εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο προσωρινά. Τον πήχη των προσδοκιών από το σημερινό Eurogroup χαμήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 Σε συνέντευξή του, εχθές, προς την Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε κατέστησε την Ελληνική κυβέρνηση υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενη δόσης. Ο Γερμανός υπουργός υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση προτού κατατεθεί η τελική έκθεση της τρόικας και τόνισε πως δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει από το γερμανικό κοινοβούλιο το δικαίωμα να εξετάσει, να συζητήσει και στη συνέχεια να αποφασίσει.

Δύσκολη αναμένεται και η επικείμενη

 ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο«Στο τέλος η Γερμανία θα ενδώσει και η Ελλάδα θα λάβει τη δόση»

Η επιμονή του Βερολίνου στη σκληρή γραμμή, τουλάχιστον φραστικά, θεωρείται ως επιβεβαίωση της στρατηγικής των «ηχηρών όχι» και των «ψιθυριστών υπαναχωρήσεων», που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση από την ημέρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα της ευρωζώνης. Oι συνέπειες της κρίσης χρέους είναι απρόβλεπτες και κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα δεν ανέμενε ότι θα κλόνιζαν σε τέτοιο βαθμό τα θεμέλια της ευρωζώνης. Αλλά αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική του Βερολίνου και στις τακτικές κινήσεις του είναι η πεποίθηση ότι οι «17» της ευρωζώνης δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα, ενώ η κοινότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όπως σημειώνει σε σημερινό της σχόλιο στην Süddeutsche Zeitung η Κέρστιν Γκάμελιν, Μέρκελ και Σόιμπλε είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Eurogroup και στις συνόδους κορυφής «με ακραίες θέσεις», προκειμένου να «μην τους ρίξουν οι εταίροι τους». Ωστόσο και η Γκάμελιν εκτιμά ότι η Γερμανία θα ενδώσει και στο τέλος η Ελλάδα θα λάβει τη δόση, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι υπαναχώρησε για μια ακόμη φορά.

Ο Β. Σόιμπλε επιρρίπτει ευθύνες στην ολιγωρία της ΑθήναςΟ Σόιμπλε δεν θέλει να ρισκάρει ένα ατύχημα

Πάντως στην συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag o κ. Σόιμπλε δεν αποδέχεται τις κατηγορίες που θέλουν το Βερολίνο και την ευρωζώνη να ευθύνονται για την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης. Ο Γερμανός υπουργός «δείχνει» την ελληνική κυβέρνηση και τις αδυναμίες της, κρατώντας αμείωτη την πίεση προς την Αθήνα να εφαρμόσει αυτά που έχει δεσμευθεί. Γνωρίζει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των προσπαθειών θα προκαλέσει «ντόμινο εκπτώσεων» στην νότια Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός γνωρίζει ότι επίκειται η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο οποίο δεν αρέσει διόλου να θεωρούνται αυτονόητες οι αποφάσεις του. Δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση η συζήτηση στο Bundestag και ο κ. Σόιμπλε, που θεωρείται ότι είναι ο μόνος που έχει απήχηση στις κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν θα ήθελε να ρισκάρει ένα «ατύχημα». Δεν θέλει επίσης επουδενί να κατηγορηθεί από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση για «προκάτ αποφάσεις».

Πέραν τούτου, όσο το ερώτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει αναπάντητο θα είναι πολύ δύσκολο να δρομολογηθεί μια συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος, τουλάχιστον όχι μέχρι τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2013. Και εδώ όλα δείχνουν ότι το Βερολίνο προκρίνει ένα μίγμα πρωτοβουλιών (επαναγορά ομολόγων, διοχέτευση κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες και σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «κούρεμα» του χρέους προς τους επίσημους δανειστές), προκειμένου να μειώσει τον όγκο του ελληνικού χρέους και να καταστήσει δυνατή την εξυπηρέτησή του.

«Η αλληλεγγύη δεν απασχολεί την ελίτ»

Την άρνηση των πλούσιων Ελλήνων να συμβάλουν για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογραμμίζει το Spiegel. - Το «μπαλάκι» των αποφάσεων στο Eurogroup μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Άρθρο για τη στάση των πλούσιων Ελλήνων απέναντι στην κρίση δημοσιεύει το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «οι πλούσιοι Έλληνες παρακολουθούν χαλαροί την κρίση στη χώρα τους. (…) Η αλληλεγγύη προς τα κατώτερα στρώματα του 20% δεν απασχολεί την ελίτ».

 Όπως παρατηρεί το Spiegel, «η Ελλάδα αγωνιά και πάλι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. (..) Την ίδια ώρα, στην Αθήνα κυκλοφορούν λίστες με ονόματα, πίσω από τα οποία κρύβονται αδιανόητα ποσά. Πρόκειται για πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες, που φέρονται να διαθέτουν λογαριασμούς σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μέχρι και 170 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων υπάρχουν στην Ελβετία».

Το περιοδικό προσθέτει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε πρόσφατα μόνο για τους έλληνες εφοπλιστές 37 είδη φορολογικής αμνηστίας και απορώντας απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Το 20% των θαλάσσιων μεταφορών γίνεται από έλληνες εφοπλιστές, κατά κύριο λόγο ωστόσο υπό ξένη σημαία. Η συμβολή του μεγαλύτερου παγκοσμίως εμπορικού στόλου στο ελληνικό ΑΕΠ είναι ελάχιστη, αφού τα κέρδη από τη ναυτιλία δεν φορολογούνται. Ακόμα και για επιχειρηματικούς τομείς, που δεν έχουν καμία σχέση με τη ναυτιλία, οι εφοπλιστές απαλλάσσονται των φόρων», επισημαίνει το Spiegel.

«Οι τελευταίες θυσίες της Ελλάδας»

«Ανοιχτός ο δρόμος για περαιτέρω βοήθεια. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό» γράφει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv. «Η Αθήνα τήρησε τις υποχρεώσεις της, τώρα είναι σειρά των Βρυξελλών» γράφει στην ιστοσελίδα της, η γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

Για «τελευταίες θυσίες της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και επισημαίνει: «Το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος αποφασίζοντας έτσι νέες περικοπές σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Τώρα είναι η σειρά των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο χρόνος πιέζει». Το σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung δικαιολογεί το γεγονός ότι οι νέες ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο της ευρωκρίσης διαψεύδουν συχνά τις παλαιότερες. Το σχόλιο επισημαίνει: «Ας φανταστεί κανείς το Βερολίνο να είχε ανακοινώσει από την αρχή ότι θα βοηθήσει. Τότε θα είχαν επικρατήσει οι ακραίες θέσεις άλλων χωρών, σε αυτή την περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης. Καθώς ακόμη και μετά από τρία χρόνια κρίσης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει. Απολύσεις ανακοινώνονται αλλά δεν πραγματοποιούνται. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία παραμένει αφορολόγητη και τα φορολογικά παραθυράκια διατηρούνται».

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «η Ελλάδα κατάφερε να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για την συνέχιση της βοήθειας. Το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκρινε μετά από μακρά συζήτηση τον προϋπολογισμό για το 2013. (…) Οι συζητήσεις συνοδεύτηκαν από διαδηλώσεις και ‘καρφιά’ εναντίον της Γερμανίας» επισημαίνει το περιοδικό αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέρριψε στην Άγκελα Μέρκελ ότι «θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους».

«Έτσι σκοτώνεται το μέλλον»

Αφιέρωμα στην οδυνηρή εικόνα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η κρίση στην Ελλάδα συμπαρασύρει τις ανώτατες σχολές στο γκρεμό: Οι καθηγητές έχουν υποστεί ήδη περικοπές 40% στο μισθό τους και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι διδάσκοντες μεταναστεύουν σε αραβικές χώρες, ακόμη και στην Αλβανία. Και οι φοιτητές χάνουν την πίστη τους για το μέλλον».

Όπως εκτιμά στην εφημερίδα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αχιλλέας Μητσός, η κρίση των ελληνικών πανεπιστημίων δεν ξεκίνησε με την οικονομική κρίση αλλά, όπως λέει, «αυτή κάνει τα πάντα ακόμη χειρότερα». Το δημοσίευμα της SZ αναφέρεται στη «γενναία», όπως τη χαρακτηρίζει, μεταρρύθμιση για την ανώτατη εκπαίδευση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σημαντικά μέρη της οποίας ανακλήθηκαν φέτος επειδή, όπως σημειώνει, «εφαρμόστηκε σε ελάχιστα πανεπιστήμια».

Όπως σημειώνει τέλος η εφημερίδα, αυτή η μεταρρύθμιση επρόκειτο να βάλει φραγμό στην επιρροή των φοιτητικών οργανώσεων. Αυτές χρησιμεύουν παραδοσιακά για τη στρατολόγηση μελών για τα ελληνικά κόμματα. Ο νόμος επρόκειτο να μετριάσει και την εξουσία των πρυτάνεων. Όπως επισημαίνει ο Αχιλλέας Μητσός, «ομάδες συμφερόντων απέτρεψαν τη μεταρρύθμιση».

Σταμάτης Ασημένιος/ Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ