2012-11-12 19:56:13
Φωτογραφία για Παγώνουν τις εξώσεις μετά τις αυτοκτονίες
Μετά από δυο αυτοκτονίες μέσα σε διάστημα μόλις 15 ημερών, η Ισπανική Ένωση Τραπεζών (AEB) αποφάσισε και ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα για δύο χρόνια ενός μέρους των εξώσεων από υπερχρεωμένες ιδιοκτησίες. Οι αυτοκτονίες προκάλεσαν ένα κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΕΒ, “λάβαμε τη δέσμευση όλων των μελών, για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής τους, να μπλοκάρουν τις εξώσεις για τα δύο επόμενα χρόνια, στις περιπτώσεις ακραίας ανάγκης".

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν προσδιορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κρίνεται μια περίπτωση “ακραία ανάγκη”, επισημαίνεται, όμως, πως η απόφαση ελήφθη λόγω "της κοινωνικής ανησυχίας που προκαλείται από τις εξώσεις ιδιοκτητών".

Η ανακοίνωση γίνεται την ίδια μέρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει σπροτάσεις στη σοσιαλιστική αντιπολίτευση για να συμφωνήσουν σε επείγοντα μέτρα στον τομέα αυτό. Με 350.000 υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες να έχουν υποστεί έξωση αφότου έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008, το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες εκδηλώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.


Το θέμα πήρε τις τελευταίες εβδομάδες δραματική τροπή, μετά την αυτοχειρία δυο ιδιοκτητών που επρόκειτο να υποστούν έξωση. Το γεγονός προκάλεσε διαδηλώσεις, κυρίως στη Μαδρίτη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας "τραπεζίτες δολοφόνοι".

Η ένωση τραπεζών εξηγεί σήμερα ότι η νέα δέσμευσή της, την οποία ανέλαβε ενώπιον του υφυπουργού Οικονομίας, "αποτέλεσε αντικείμενο έντονης και βαθιάς συζήτησης μεταξύ των τραπεζών μελών της AEB, ώστε να συμβάλλουν στην άμβλυνση της κατάστασης απελπισίας στην οποία βρίσκονται πολλοί άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης".
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ