2012-11-14 22:15:42
Φωτογραφία για Δύσκολο δίλημμα
Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να βγάλω άκρη.

Από την μια πλευρά ακούω την παράλογη απαίτηση της τρόικας να πραγματοποιούνται οι αποκρατικοποιήσεις ερήμην του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κι ακούω επίσης τον υπουργό Οικονομικών να συντάσσεται δημοσίως μαζί της.

Είναι μια άποψη καταφανώς προσβλητική για την κοινοβουλευτική δημοκρατία που καθιερώνει το Σύνταγμά μας. Και εντελώς ασύμβατη με τις απαιτήσεις διαφάνειας που επιβάλλει το στοιχειώδες δημόσιο ήθος.

Από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι τι σόι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν αν χρειάζεται η έγκριση αυτής της ανεκδιήγητης Βουλής που απολαύσαμε το πενθήμερο του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού.

Οι ίδιοι καραγκιόζηδες θα βρίσκουν αφορμή να ανεβάζουν κάθε φορά την ίδια γελοία επιθεώρηση.

Ασε που με αυτήν τη νεοσύστατη κατηγορία των «περιφερόμενων και ασυνάρτητων βουλευτών» μπορεί να γίνει και καμία στραβή.


Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι καθόλου απλό.

Είναι άραγε δυνατόν σε μια δημοκρατία να παραχωρείται δημόσια περιουσία σε ιδιώτες χωρίς όρους νομιμότητας και διαφάνειας;

Την ίδια στιγμή όμως είναι δυνατόν να εκχωρείται ο έλεγχος της νομιμότητας και της διαφάνειας στον Κασιδιάρη, τον Μιχελογιαννάκη και τον Παναγούλη;

Διότι σε επίπεδο αρχής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μεθοδεύσεις της τρόικας είναι παράλογες, ακόμη και ύποπτες.

Πρακτικά όμως η συγκεκριμένη σύνθεση της Βουλής δεν προσφέρει κανένα εχέγγυο σοβαρότητας, εγκυρότητας και ευθύνης. Για την ακρίβεια περιέχει πολύ περισσότερα νούμερα απ' όσα μπορεί να αντέξει μια κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μόνο που όλοι αυτοί δεν έπεσαν από τον ουρανό, ούτε έκαναν ντου στο ημικύκλιο. Τους ψήφισαν έλληνες πολίτες.

Κι επειδή η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που λειτουργεί με αριθμητικούς όρους, εξελέγησαν επειδή τους επέλεξαν οι περισσότεροι. Κακώς; Ενδεχομένως κακώς. Αλλά έτσι είναι.

Πριν από τις εκλογές άκουγα έναν αρχηγό κόμματος να μιλάει στις ομιλίες του για τους «ψεκασμένους».

Ομολογώ πως δεν καταλάβαινα τι έλεγε.

Αργότερα πληροφορήθηκα ότι ο εν λόγω αρχηγός υποστηρίζει σοβαρά πως η Μέρκελ στέλνει αεροπλάνα που... ψεκάζουν τους Ελληνες για να τους καταστήσουν μαλθακούς και υπάκουους.

Πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις άνθρωποι που πιστεύουν ότι ζουν σε μια κοινωνία που την «ψεκάζει» η Μέρκελ - αν και οι ίδιοι, υποθέτω, μάλλον γλίτωσαν από τον ψεκασμό αφού κατάλαβαν το κόλπο Θα μου πείτε ότι αυτά παθαίνουν συνήθως οι ταραγμένες κοινωνίες. Ο κόσμος αλαφιάζει, ζαλίζεται, παραπαίει και στρέφεται ευκολότερα στους διαταραγμένους και τους ανισόρροπους.

Σωστό. Αλλά με κάτι τέτοιους τώρα πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις αρκετών δισ.

Γελάω και μόνο που το σκέφτομαι!

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ