2012-03-23 11:45:05
Φωτογραφία για Ποινές-φωτιά για τo λαθρεμπόριο καυσίμων
Προβλέπεται φυλάκιση έως και 10 έτη, πρόστιμα έως και 1,5 εκ. ευρώ και κατάσχεση των μέσων διακίνησης.

Υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών

 Ενα εξαιρετικά αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο με ποινές «φωτιά» για περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων θεσμοθετείται από το υπουργείο Οικονομικών.Προβλέπει μέχρι και 10ετή φυλάκιση για τους λαθρεμπόρους, πρόστιμα έως και 1,5 εκατ. ευρώ και κατάσχεση μέσων διακίνησηςΣτο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εισάγεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών από το οποίο τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.Μεταξύ των άλλων γίνεται υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού (GPS) σε όλα τα μέσα μεταφοράς (βυτιοφόρα, σλέπια κ.ά.) καυσίμων, επεκτείνεται το σύστημα εισροών - εκροών, καταργούνται τα «λευκά βυτιοφόρα» και εισάγεται το μέτρο της ιχνηθέτησης καυσίμων.


                                    Δεν θα επιτρέπονται τυχερά παιχνίδια από τα ίντερνετ καφέ

Πιο αναλυτικά στο πεδίο των ποινών προβλέπονται:

Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών.

Σε περίπτωση υποτροπής και εφόσον η αξία των καυσίμων που διακινούνται παράνομα υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ το πρόστιμο ανεβαίνει έως και τις 300.000 ευρώ, ενώ η κάθειρξη μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια.

 Πρόστιμα από 5.000 έως και 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε παράβαση που αφορά στη μη τήρηση του συστήματος ελέγχου εισροών ? εκροών καυσίμων.

Το όχημα κατάσχεται και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας για διάστημα έξι μηνών αν δεν είναι εξοπλισμένο με GPS ή δεν φέρει το ειδικό σήμα της εταιρείας εμπορίας.

Οσον αφορά τα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του λαθρεμπορίου, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Το σύστημα εισροών - εκροών επεκτείνεται σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

Ετσι θα υπάρχει δυνατότητα online καταγραφής των ποσοτήτων καυσίμων που προμηθεύεται ένα πρατήριο από τη στιγμή που ανοίγει η βάνα και θα ενημερώνεται ο κεντρικός υπολογιστής του ΣΔΟΕ.

Γίνεται υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς και εφοδιασμού καυσίμων για να καταγράφονται οι κινήσεις τους.

 Ιχνηθέτηση καυσίμων με υψηλής τεχνολογίας ραδιοϊσότοπα. Ουσιαστικά πρόκειται για «μαρκάρισμα» των καυσίμων με ειδικό στοιχείο το οποίο δεν μπορούν να αφαιρέσουν οι λαθρέμποροι.Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «το σύστημα προηγμένης ιχνηθέτησης θα εφαρμόζεται πριν από τον εκτελωνισμό των καυσίμων».

     Την απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές εμπορευμάτων προβλέπει το νομοσχέδιο

Καταργούνται τα «λευκά» βυτιοφόρα. Πλέον όλα θα φέρουν το σήμα της εταιρείας πετρελαιοειδών με την οποία συνεργάζονται.

Θεσπίζεται από κοινού ευθύνη των ιδιοκτητών ανεξάρτητων πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας ή των διυλιστηρίων με τα οποία συνεργάζονται.

 Τα πρόστιμα

Επίσης μειώνονται στα 100 ευρώ ανά παράβαση τα πρόστιμα που επιβάλλονταν μέσω του συστήματος Ηφαιστος σε πρατηριούχους οι οποίοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα στοιχεία διακίνησης καυσίμων.Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται πως οι «παραβάσεις αυτές δεν σχετίζονται κατ΄ ανάγκη με λαθρεμπορικές πράξεις» και πως μέχρι σήμερα τα πρόστιμα ήταν υψηλά.ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Οχι» τυχερά παιχνίδια στα ίντερνετ καφέ

 Απαγορεύεται η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου σε ίντερνετ καφέ, όπως προβλέπεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου.Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν κάποιες από τις πρόσφατα αδειοδοτημένες εταιρείες στο Διαδίκτυο άνοιξαν τα δικά τους ίντερνετ καφέ, θέτοντας τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν «επίγειο δίκτυο».Με δεδομένο ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η απελευθέρωση του επίγειου δικτύου -των πρακτορείων-, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε μόνο ανταγωνισμό στο υπάρχον δίκτυο του ΟΠΑΠ.Σημειώνεται ότι το δίκτυό του (απαριθμεί 5.000 πρακτορεία), μαζί με το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να διαθέτει επίγειο δίκτυο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά του στοιχεία. Παράλληλα, επιταχύνεται η διαδικασία παροχής αδειών στο Διαδίκτυο.Με την εισαγόμενη τροποποίηση επιτυγχάνεται η παροχή αδειών προκειμένου να αρχίσει η είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Ταυτόχρονα, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται να συσταθεί τριμελής Επιτροπή Ελέγχου η οποία παρίσταται στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΠΑΠ.Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ο κρατικός έλεγχος και γίνεται η διασφάλιση του μονοπωλίου και μετά την ιδιωτικοποίησή του.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Αρση του καμποτάζ

Πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Εφεξής τα πλοία των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως έδρα (home porting) για τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.Εκτιμάται ότι τα έσοδα για την ελληνική οικονομία μπορούν να ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της ειδικής σύμβασης -για τα πλοία με σημαία τρίτων χωρών- που υπέγραφε ο πλοιοκτήτης με το ελληνικό δημόσιο και παράλληλα καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.Ταυτόχρονα παρέχονται κίνητρα για την πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους, τόσο μειώνεται το τέλος επιβίβασης ανά επιβάτη (σήμερα στα 3,95 ευρώ το άτομο) και επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για αδειοδότηση των επιχειρήσεων

 Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσειςΑπλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων μέσα από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.Το πολυνομοσχέδιο των 328 άρθρων και 434 σελίδων περιλαμβάνει άρθρα για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των αδειοδοτικών αρχών και την υποχρεωτική υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων προκειμένου να εκδοθούν άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης επιχειρήσεων.Ταυτόχρονα βελτιώνεται και το θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων (φαστ τρακ) με την ένταξη και άλλων επενδυτικών σχεδίων χαμηλότερου κόστους επένδυσης στις διαδικασίες της ταχείας αδειοδότησης.Πιο συγκεκριμένα, υποχρεώνονται όλες οι αρχές αδειοδότησης επιχειρήσεων να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τις άδειες, τα δικαιολογητικά, τις αποφάσεις κι εγκρίσεις για την έκδοση αδειών λειτουργίας κι εγκατάστασης επιχειρήσεων.Οι αρχές αδειοδότησης διασυνδέονται μεταξύ τους και η αίτηση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά από τον επιχειρηματία. Αφορά τη μεταποίηση, τις ΑΠΕ, τον τουρισμό και τον ορυκτό πλούτο.Φαστ τρακΜε άλλα άρθρα τροποποιείται ο νόμος των στρατηγικών επενδύσεων (φαστ τρακ). Χαμηλώνουν τα όρια του κόστους των επενδύσεων που θεωρούνται «στρατηγικές». Κατεβαίνουν από τα 220 εκατ. ευρώ σε 120 εκατ. ευρώ ή 40 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας. Σε 45 αντί για 60 μέρες θα εγκρίνεται η επένδυση.Επιπλέον, εισάγεται ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης, στον τομέα της βιομηχανίας, εντός ήδη οργανωμένων υποδοχέων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό κόστος της επένδυσης πρέπει να είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ.Θεσπίζεται νέο κριτήριο υπαγωγής για τις επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες προωθούνται μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Jessica.Η εταιρεία Invest in Greece θα λειτουργεί ως μία υπηρεσία μιας στάσης για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης.Εξάλλου, προβλέπεται η δημιουργία με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ελεύθερων ζωνών και αποθηκών για εμπορεύματα που κατά κύριο λόγο εξάγονται.Αυτά εξαιρούνται από φόρους και δασμούς, ενώ επιτρέπονται και μεταποιητικές δραστηριότητες σε αυτές. Οι χώροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

 Απλοποιείται ο τρόπος για τις εξαγωγές εμπορευμάτων

Βελτιώνεται το άρθρο «99» με ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένωνΑπλοποιούνται οι διαδικασίες για την εξαγωγή εμπορευμάτων, καθιερώνεται νέα εταιρική μορφή, ενώ βελτιώνεται και το «άρθρο 99» με ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων.Πρόκειται για ακόμη ορισμένες αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.Πιο συγκεκριμένα, για τις εξαγωγές θεσμοθετείται το ψηφιακό «one stop shop» - υπηρεσία μιας στάσης για τους εξαγωγείς, το Single Window, μετατρέπεται το Μητρώο Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών για να δοθεί έμφαση στο τι εξάγεται και όχι στο ποιος εξάγει, ενώ η ενημέρωση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα.Καταργείται η υποχρέωση του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα επιμελητήρια με επιπλέον κόστος. Πλέον, θα αρκεί η εγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.Καθιερώνεται νέα εταιρική μορφή, η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία. Πρόκειται για ευέλικτη μορφή εταιρείας και είναι χαρακτηριστικό ότι για τη σύστασή της θα απαιτείται κεφάλαιο μόλις ένα ευρώ.ΠρόσχημαΒελτιώσεις έρχονται και στο περιβόητο «άρθρο 99», με σκοπό την αποφυγή περιπτώσεων επιχειρηματιών που έμπαιναν για να γλιτώσουν οφειλές, χωρίς να αντιμετωπίζουν πραγματικές οικονομικές δυσκολίες αλλά και για την προστασία των εργαζομένων.Ετσι μία επιχείρηση για να ξαναμπεί στη διαδικασία του άρθρου 99 θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εξαιρούνται αυτόματα οι μισθοί των εργαζομένων από τις απαιτήσεις των πιστωτών και προμηθευτών, ενώ το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει τη διατήρηση αναγκαίων θέσεων εργασίας.Καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών για τις επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ στις εφημερίδες και στο εξής υποχρεούνται να αναρτούν τα οικονομικά τους στοιχεία στην ιστοσελίδα τους, στο ΓΕΜΗ και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ιστοσελίδα ή δεν την έχουν κοινοποιήσει στο ΓΕΜΗ, οι οποίες υποχρεούνται εκτός από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους και σε μια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.Επίσης, με άλλες διατάξεις επιστρέφει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ksipnistere
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ