2012-11-20 12:58:11
Φωτογραφία για Αλλάζουν τα πάντα σε μισθούς, υπερωρίες και αποζημιώσεις
Αλλαγές εκ βάθρων σε μισθούς, αποζημιώσεις, υπερωρίες και ωράριο εργασίας προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επίδομα γάμου. Η υπογεγραμμένη από τον Γιάννη Βρούτση εγκύκλιος δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) και δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από 12/11/2012 να κόψουν το επίδομα γάμου, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του μισθού. Για τις επιχειρήσεις, αντίθετα, που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων, δε θα υπάρξει αλλαγή μέχρι τις 31/3/13, όταν και λήγει η μετενέργεια της ΕΓΣΕΕ.

Από εκεί και πέρα οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και κατ’ επέκταση να αμείβουν τους εργαζόμενους τους με τους μισθούς που θα προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ (εφόσον υπογραφεί) ή με αυτούς που ορίζει το κράτος.


Υπερωρίες

Οι υπερωρίες αλλάζουν προς τα κάτω με τους εργαζόμενους να απολαμβάνουν στος εξής μικρότερες αποδοχές.

Με δεδομένο ότι ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγείλει τις υπερωρίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ΣΕΠΕ μία ημέρα πριν την πραγματοποίησή τους και ότι καταργείται η προέγκριση, στην πράξη θα εξαλείψουν οι υπερωρίες χωρίς προέγκριση που πληρώνονται με 80% προσαύξηση. Μετατρέποντας τις κατ’ εξαίρεση (χωρίς προέγκριση) υπερωρίες σε νόμιμες (δηλαδή με προέγκριση), οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με προσαύξηση 40% και όχι 80%.

Αποζημιώσεις

Ο χρόνος αποζημίωσης μειώνεται στους 4 από τους 6 μήνες (έως 10 χρόνια προϋπηρεσίας είναι από 1 έως 3 μήνες και από εκεί και πάνω ισχύουν οι 4 μήνες).

Το ποσό της αποζημίωσης δεν αλλάζει για όσους έχουν έως 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη, ενώ για όσους έχουν ξεπεράσει τα 16 έτη εργασίας (στον ίδιο εργοδότη πάντα) θα αποζημιώνονται με ό,τι προβλέπεται για όλους για τα 16 έτη και από εκεί και πέρα για κάθε χρόνο θα λαμβάνουν και έναν μισθό με ανώτατο πλαφόν τα 2.000 ευρώ.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ωράρια εργασίας

Η νέα εγκύκλιος ορίζει ότι καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι η 40ώρη εργασία μπορεί να «σπάσει» σε 6ήμερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ