2012-11-20 13:17:07
Φωτογραφία για Μάχη για τις ρήτρες ελέγχου της δόσης και των αποκρατικοποιήσεων ...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

«Έβρεξε» χθες νέα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται κι άλλα. Η μάχη για τους σκληρούς όρους που ζητά η τρόικα υπό την πίεση κυρίως της Γερμανίας, προκειμένου να αποδεσμεύσει τις δόσεις μαίνεται,  

σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο από το οικονομικό επιτελείο αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να τεθεί και πάλι επί τάπητος, τόσο στο Euro Working Group το πρωί όσο και στο Eurogroup το απόγευμα.  

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί «λείανση» των όρων επιτροπείας, αλλά και την υιοθέτησή τους όχι δια νόμου, αλλά μόνο με αναφορά στο νέο Μνημόνιο το οποίο ακόμη δεν έχει «κλείσει».

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, τα μέτρα του μνημονίου έχουν κλείσει σχεδόν στο σύνολό τους. Εκκρεμούν όμως οι «αιρεσιμότητες» με την έννοια ότι κάποιες υπάρχουν μέσα στο κείμενο που έχει εξουσιοδοτηθεί από το 2010 να υπογράφει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, αλλά γίνεται μάχη για να αλλάξουν.


«Το τι τελικά θα μείνει εξαρτάται και από το τι θα λάβουμε» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας ότι το σενάριο ενδιάμεσης και όχι οριστικής λύσης, δίδει και το «πάτημα» στην ελληνική πλευρά να ζητήσει πιο ελαστικές ρήτρες.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η εποπτεία μέσω του EFSF της τροφοδοσίας του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ με την δόση (στον λογαριασμό αυτό χθες αποφασίστηκε να οδεύουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων). Φαίνεται ότι ζήτημα λογαριασμού στο εξωτερικό έχει αποφευχθεί, δεν είναι σαφές όμως αν θα υπάρξουν ρήτρες συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου με φορολογικά έσοδα στην μείωση του χρέους.

Το δεύτερο ζήτημα «φωτιά» είναι αυτό της πρόσθετης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση 2 τριμήνων στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη ρήτρα θεωρείται από τους δανειστές ως αναγκαία για να καμφθούν οι πολιτικές και κλαδικές πιέσεις που καθυστερούν τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κυβερνητικός αντίλογος φέρεται να είναι ότι χωρίς οριστική επίλυση του προβλήματος του χρέους, οι ίδιοι οι δανειστές επηρεάζουν την αναστροφή του κλίματος και την είσοδο επενδυτών και προτείνεται αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω περικοπής λειτουργικών δαπανών κατά ποσό ίσο με το 50% της υστέρησης εσόδων αποκρατικοποιήσεων.

Και πιέσεις για νέα μέτρα

Οι πιέσεις για νέα μέτρα δεν περιορίζονται μόνο στις ρήτρες. «Η χθεσινή δημοσιοποίηση των νέων πιέσεων του ΔΝΤ για πρόσθετες απολύσεις 22.000 ατόμων το 2014 είναι ενδεικτική του κλίματος» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος.

Προσθέτει με νόημα ότι το αίτημα αποσύρθηκε, αλλά εξηγεί ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα γίνεται κάθε τρίμηνο. «Άρα τον Μάρτιο που θα πρέπει να εξειδικεύσουμε μέτρα 6,4 δισ. ευρώ το πιο πιθανό είναι να επανέλθει, γιατί τα λεφτά είναι πολλά».

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ