2012-11-20 13:13:49
Φωτογραφία για Σε δύο δόσεις η εκταμίευση των 44 δισ.
Σε πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ καταλήγει το Eurogroup. Η πρώτη δόση, ύψους 34 δισ., θα καταβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις αρχές Ιανουαρίου. Ορο απαράβατο... αποτελεί η τήρηση από την κυβέρνηση όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τον αναγκαίο συμβιβασμό, που θα διασφαλίζει την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρασκηνιακά τα τελευταία 24ωρα οι διαβουλεύσεις εντάθηκαν με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το περίγραμμα αυτής της λύσης -με όλα τα πιθανά σενάρια κοστολογημένα- θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσει πριν από το Eurogroup, το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα.


Ωστόσο, κλίμα για τη λήψη «μερικής απόφασης» καλλιεργούν γερμανικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες χαμηλώνουν τις προσδοκίες και αφήνουν να εννοηθεί ότι ορισμένα βασικά ζητήματα δεν θα επιλυθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά θα μετατεθούν για τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, σήμερα θα πρέπει να αναμένεται κατ' αρχάς ένα «πράσινο φως» για την επιμήκυνση και τη δόση των 44 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας (34 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον προηγουμένως διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές Ιανουαρίου, όπως έγινε χθες γνωστό από την Αθήνα.

Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ότι στις 28 Νοεμβρίου οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσο η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις, ενώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της βοήθειας από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια. Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί, σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, σε έκτακτο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, ώστε στις 4 Δεκεμβρίου να υπογραφεί το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και στις 5 Δεκεμβρίου να καταβληθεί το πρώτο μέρος της δόσης.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα λάβει, στις 7 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκριθεί η στήριξη της Ελλάδας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μήνυμα στα κράτη-μέλη και στο ΔΝΤ έστειλε χθες η Κομισιόν, η οποία, διά του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι σήμερα «θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στην ΕΚΤ θεωρούν ότι θα επέλθει συμβιβασμός με κάποια υποχώρηση του ΔΝΤ και με μια λύση «λίγο απ' όλα».

Απόφαση ή, για την ακρίβεια, «το πλαίσιο για οριστική λύση» επιθυμεί και το ΔΝΤ, το οποίο δεν θέλει σύγκρουση με την Ευρωζώνη, γνωρίζοντας ότι παρόμοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε νέα αποσταθεροποίηση συνολικά της Ευρωζώνης.

Το ζητούμενο λοιπόν από τη σημερινή συνεδρίαση είναι η «αποφυγή αγοράς χρόνου με τη λήψη ημίμετρων» που θα παρατείνουν την αβεβαιότητα, στέλνοντας παράλληλα λάθος μηνύματα στις αγορές για έλλειψη αποφασιστικότητας της Ευρωζώνης.

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Την επαναγορά από την Ελλάδα των μισών από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, στο 25% της αξίας τους, επιθυμεί το Βερολίνο. Πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 11% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ακόμα και μετά το PSI, ιδιώτες πιστωτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ. Η Γερμανία πιστεύει ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία για μια εθελοντική επαναγορά μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά 50% από την Ελλάδα και κατά 50% από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

7 βήματα για την εκταμίευση των 44 δισ.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου

Συνεδριάζει το Eurogroup για τη βιωσιμό-τητα του ελληνικού χρέους. Εγκρίνεται το χρονοδιάγραμμα και ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου

Πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών (22 και 23/11) με στόχο να εγκριθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου

ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ προχωρούν σε έλεγχο για να διαπιστώσουν αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και εκπληρώνει τις εναπομείνασες υποχρεώσεις.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου

Αξιολογούνται από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης οι προτάσεις για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους και ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης της νέας βοήθειας.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου

Συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup προκειμένου να πέσουν οι τελικές υπο-γραφές και να ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων στην Ελλάδα.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου

Υπογράφεται το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα λαμβάνει το πρώτο μέρος από τη σούπερ δόση των 44 δισ. ευρώ, η οποία θα είναι περίπου 34 δισ. Το δεύτερο μέρος της δόσης (10 δισ.) θα δοθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ