2012-11-20 16:35:05
Φωτογραφία για Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για χρέη των νοικοκυριών στις Τράπεζες
Την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή στη Βουλή παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι Γ. Μανιάτης, Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν θέτει πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στις ρυθμίσεις του νόμου, προβλέπονται τα εξής:

1. Η τράπεζα υποχρεούται εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης να ρυθμίσει τη μηνιαία δόση σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος. Αν εκπνεύσει η προθεσμία με υπαιτιότητα της τράπεζας, ο δανειολήπτης καταβάλει αυτοβούλως το 30% του εισοδήματός του.

2. Προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίζονται για όσο χρόνο απαιτείται για την πλήρη και ολοσχερή εξόφλησή τους. Επιπλέον προβλέπεται ανώτατο επιτόκιο 9% για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια για τον χρόνο επιμήκυνσής τους προβλέπεται επιτόκιο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των Πράξεων Κύριας Αναχρημνατοδότησης της ΕΚΤ προσαυξημένο κατά 2%.


3. Προβλέπεται το ακατάσχετο για το ποσό των 2.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη (το 81% των Ελλήνων καταθετών έχει λογαριασμούς μικρότερους των 2.000), ενώ για τους μισθώτους και τους συνταξιούχους το ποσό φθάνει ώς το ύψος ενός μισθού ή μίας σύνταξης έτσι ώστε να καλυφθούν οι βασικές βιοτικές ανάγκες μισθωτών και συνταξιούχων.

Οπως εξήγησαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με την αιτιολογική έκθεση, η οποία όπως τόνισαν μπορεί να αποτελέσει κείμενο εργασίας για όλους.

Το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει την πρόταση με τη ΔΗΜΑΡ και υπουργούς, καθώς -όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης- είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, αρκεί να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη τους τις σημερινές ανάγκες της αγοράς.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται, ώστε να περιλαμβάνει και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν λύση στα οικονομικά αδιέξοδα.

Το προσεχές διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για να προσαρμοστεί ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ στις συνθήκες της κρίσης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι ήταν εμφανώς ενοχλημένα από τη σπουδή του υπουργείου Ανάπτυξης να ανακοινώσει ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τρεις μόλις ημέρες μετά την κατάθεση της δικής τους πρότασης νόμου, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τα θέμα αυτό, λέγοντας ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ