2012-11-21 00:44:03
Φωτογραφία για Για την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού
Από το Γραφείο Τύπου

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα... ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Πρίν από 20 ολόκληρα χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1992, με τον νόμο υπ'αρ. 2101/1992 (ΦΕΚ Α 192) κυρώθηκε από την Ελλάδα η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Εντούτοις σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έχουμε ήδη ενημερώσει τα διεθνή όργανα ελέγχου σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον σύλλογο ΓΟΝ.ΙΣ και συγκεκριμένα τόσο για το ότι στην Ελλάδα σε περίπτωση διαζυγίου ανατίθεται αποκλειστική επιμέλεια αντί της κοινής ανατροφής του παιδιού όσο και το ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και μηχανισμοί προστασίας του παιδιού.

Για τους πιο πάνω λόγους η ανεξάρτητη αρχή συνήγορος του παιδιού εισηγήθηκε στον ΟΗΕ την διατήρηση της κοινής επιμέλειας στη διάσταση / διαζύγιο και την σύσταση μηχανισμών προστασίας.


Σε αποκορύφωμα της προσπάθειας ετών, την 3η Σεπτεμβρίου 2012 (ημέρα της δημοκρατίας) 6μελής αντιπροσωπεία των σωματείων ΓΟΝ.ΙΣ απ’ όλη την Ελλάδα συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. (φωτο).

Μετά την ενημέρωση του κ. Υπουργού και την ανταλλαγή απόψεων, η οποία συνεχίστηκε σε τεχνικό επίπεδο σε δεύτερη συνάντηση την 18η/9/2012 και σε συνέχεια με συνεργάτες του, ο σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ, όπως του ζητήθηκε, κατέθεσε σχέδιο νόμου το οποίο συνοπτικά προέβλεπε τα ακόλουθα :

α. Την διατήρηση της κοινής γονικής μέριμνάς (συμπεριλαμβανομένου της επιμέλειας) στην περίπτωση διαζυγίου - διάστασης και την επέκταση της διάταξης σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα οικογενειακής κατάστασης των γονέων τους(#).

β. της διατήρηση μετά τη διάσταση ως τόπου κατοικίας του παιδιού του τόπου της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων και την αλλαγή του μόνο με κοινή συμφωνία των γονέων ή με δικαστική απόφαση που θα εκδίδεται λαμβάνοντας υπόψη του μόνο το συμφέρον του παιδιού, όπως αυτό προσδιορίζεται από το άρθρο 18 της ΔΣΔΠ.

γ. την κατάρτιση αντικειμενικού πίνακα διατροφών τέκνων με κριτήρια την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών, τα εισοδήματα των γονέων κα. ώστε στο Δικαστήριο να εισάγονται μόνο οι αποκλίσεις από τον κανόνα(#).

δ. την πλήρωση των δικαστικών κοινωνικών υπηρεσιών με ελεύθερους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς...) οργανωμένους σε σώμα κατά το πρότυπο των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών κλπ.

Με όλες τις προτάσεις δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός ενώ εξυπηρετείται η ταχύτερη και “δικαιότερη” απονομή της δικαιοσύνης.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάσαμε δημόσια στο συνέδριο του Συνηγόρου του Παιδιού και σε άλλα συνέδρια. Ήδη πολλοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ των προτάσεών μας.

Ο ΓΟΝ.ΙΣ προσκαλεί τα μέλη του να διαδώσουν την κοινωνική πρωτοβουλία για τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης κάθε φορέα, οργάνωσης, συλλόγου και πολίτη ώστε να εκφραστεί η δεδομένη κοινωνική συναίνεση για την πρωτοβουλία μας.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 18:00, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα και την καθιερωμένη ετήσια αιμοδοσία για τα παιδιά σας καλούμε στο γραφείο του συλλόγου Αιόλου 102 στην Αθήνα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη προώθηση της πρότασής μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΙΔΙ-ΓΟΝ.ΙΣ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ