2012-11-21 12:37:02
Φωτογραφία για 3+1 προτάσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα
του Αντώνη Πιτταρά

Πολλοί αναρωτιούνται αν και εφόσον υπάρχει ζωή μετά το τρίτο μνημόνιο, αν οι Έλληνες μπορούν να ορθοποδήσουν, αν θα καταφέρουν να βγουν στο ξέφωτο.

Και οι περισσότεροι απευθυνόμενοι στην πολιτική ηγεσία του τόπου, δεν παίρνουν καμία απάντηση, παρά τις γνωστές ανοησίες και λαϊκίστικες υπεκφυγές.

Όμως η λύση είναι μία και απλή. Διαρθρωτικές αλλαγές τώρα, διαρθρωτικές αλλαγές που θα πονέσουν το πολιτικό πελατειακό και σπάταλο σύστημα, ενώ θα οδηγήσουν την χώρα στον δρόμο προς την ελπίδα. Διαρθρωτικές αλλαγές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της νέας γενιάς. Ας συνειδητοποιήσουμε όμως πως σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται. Πρέπει, ας πούμε, όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι λειτουργίες του Κράτους πρέπει να είναι τρεις, άμυνα, παιδεία και υγεία. Το κράτος δεν μπορεί με βεβαιότητα να είναι επιχειρηματίας.

Δεν θα αναφέρω ούτε έναν αριθμό, ούτε ένα δημογραφικό στοιχείο ή ποσοστό
. Τέτοια ακούμε αμέτρητα τους τελευταίους μήνες. Θα πω όμως ότι αυτή η κρίση μας άλλαξε όλους. Κανένας δεν είναι όπως ήταν. Η ελληνική κοινωνία υπέστει μια μετάλλαξη και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει ξανά όπως στο παρελθόν. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Η κρίση αυτή μπορεί να γεννήσει νέες ευκαιρίες, αρκεί να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλα της τα πρόσωπα, από τα χειρότερα, έως τα πιο ήπια.

Έχω δει πολλά και αυτό που αντιλαμβάνομαι σήμερα με πόνο καρδίας είναι ότι οι νέοι δεν ελπίζουν. Η βιωματική εμπειρία ενός ανθρώπου είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Η ζωή μου έμαθε πως όταν πιστέψεις κάτι πολύ, θα το καταφέρεις. Στα 2 χρόνια της πορείας της GreenAim το απέδειξα στον εαυτό μου. Δεν πιστεύω πως κριτήριο για την επαγγελματική επιτυχία και την κοινωνική επιβίωση και ανάδειξη είναι αν κάποιος είναι εύπορος ή όχι. Θεωρώ πως όλοι είμαστε πλούσιοι. Ο Θεός έδωσε σε όλους μας το μυαλό και αυτό αρκεί για να είναι κάποιος πλούσιος. Δεν δικαιολογώ κανέναν νέο ο οποίος παραδίδει τα όπλα.

Θεωρώ υποχρεωτικό λοιπόν το εμπροσθοβαρές κομμάτι των μεταρρυθμίσεων να διανεμηθεί υπέρ των νέων ανθρώπων. Κίνητρα σε νέους να μην αφήσουν την χώρα, κίνητρα σε νέους να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν. Κίνητρα σε νέους να ελπίζουν. Ας αφουγκραστούμε το πνεύμα που επικρατεί εκεί έξω, σε όλη την Ελλάδα και να προσαρμόσουμε τις αλλαγές αυτές στις νέες ανάγκες της κοινωνίας. Και επειδή πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για αυτές τις αλλαγές συγκεκριμένα, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και απολύτως απαραίτητα.

Αντιλαμβανόμενος λοιπόν τους προβληματισμούς και τα πεποιθήσεις της νέας γενιάς στην κοινωνία, θα καταθέσω 3+1 παρεμβάσεις.

Καταστροφικό και απαγορευτικό το παρόν κλίμα για τους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι με το καλημέρα σας έρχονται αντιμέτωποι με τη Λερναία Υδρα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Άρση των 235 καταγεγραμμένων αντικινήτρων απο τον ΣΕΒ εναντίον της επιχειρηματικότητας. 235 λόγοι ύπαρξης της ελληνικής γραφειοκρατίας που υπονομεύουν κάθε νέα προσπάθεια και πρεπει να κοπούν με τη σπάθα του μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να ειναι βασισμένο στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να παράγει και να αυξήσει τον πλούτο της Ελλάδας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά, αρχίζοντας απο τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, το οποίο θα κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να υπάρξουν νέες επενδύσεις.

Δημιουργία συνθηκών ενός φορολογικού παραδείσου για νέες επιχειρήσεις στις οποίες τα μέλη τους είναι 35 ετών και κάτω, όπου ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία θα τις απαλλάσσει από φορολογικές υποχρεώσεις για τα 3 πρώτα χρόνια και για κέρδη έως 30.000 ευρώ για τους νέους επενδυτές.

Και τέλος, κατάργηση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και δυνατότητα εξαγοράς. Ποιο είναι το βασικό εμπόδιο κάθε νέου, που επιθυμεί να ξεκινήσει την επιχειρηματική του ζωή; Η στρατιωτική θητεία. Δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, να αναγκάζει τους νέους της, με το έτσι θέλω, να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, την ώρα που το κράτος δεν εκτελεί ούτε μια από τις βασικές του λειτουργίες. Ποτέ δεν υπήρξα υπέρμαχος των καταγγελιών. Αντίθετα πιστεύω και λέω με όση δύναμη έχει η φωνή μου πως οι νέοι δεν είναι εδώ για να κρίνουν και να σχολιάζουν, αλλά για να δημιουργούν και να αγωνίζονται.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας μικρός επιτελικός και αποτελεσματικός στρατός. Αυτήν τη στιγμή κανένα από τα παραπάνω επίθετα δεν χαρακτηρίζει το ελληνικό σύστημα αμύνης. Είναι σπάταλο, άχρηστο για την κοινωνία και το κράτος και σίγουρα καταστροφικό για το μέλλον των νέων. Ίσως ο μόνος σκοπός που χρησιμοποιείται είναι για να εκπληρώνει κάποια πολίτικα ρουσφέτια και συμφέροντα.

Πολύ απλά θα μπορούσε να γίνει εξαγοράσιμο προνόμιο για όσους δεν θέλουν να υπηρετήσουν. Έτσι το κράτος θα επωφεληθεί των εσόδων από την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού θα διορίζονται νέοι, άνεργοι ως επαγγελματίες οπλίτες για την προστασία της χώρας. Πράγμα το οποίο εξασφαλίζει και την αποτελεσματικότητα του οργάνου. Και τέλος το βασικότερο, κανένας νέος δεν θα φθάνει στο σημείο να αναθεματίζει την πατρίδα του, αλλάζοντας υπηκοότητα ή ψάχνοντας τρόπους απαλλαγής. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν είμαστε και η Συρία.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να πράξουμε με γνώμονα τα "θέλω" της κοινωνίας.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να πράξουμε με γνώμονα τα "θέλω" της κοινωνίας.
greenaim.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ