2012-11-21 12:54:40
Φωτογραφία για Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ''ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ''
Εταίροι και δανειστές πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λέει ο Φ.Κουβέλης

Μόνο ενδιαφέρον του Eurogroup ο καταμερισμός της ζημιάς, τονίζει η Αλ.Παπαρήγα

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την κάλυψη των αδυναμιών και την αναποφασιστικότητα της Ευρώπης να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, σε οικονομικό συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της νορβηγικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το «άλλοθι ιδιαιτέρως μετά και την πρόσφατη έγκριση του προγράμματος από την ελληνική Βουλή».

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι η χώρα ανέλαβε για μια ακόμη φορά και την ευθύνη και το κόστος, όπως κάνει τρία χρόνια τώρα, ότι πρόκειται για μια «τιτάνια προσπάθεια με πρωτόγνωρα αποτελέσματα για όλο τον κόσμο» και πως «ήρθε η ώρα να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν».


«Τώρα, πριν να δεχτεί συντριπτικό πλήγμα η Δημοκρατία στην Ευρώπη, η Ευρώπη οφείλει να επιβεβαιώσει ότι στηρίζεται σε αρχές» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κρίση που αναδεικνύει τις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρώ, «τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε» και οι οποίες «επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να λάβουμε άμεσα τολμηρές αποφάσεις».

«Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Με κοινές αποφάσεις, όχι ο καθένας μόνος του. Με πραγματική αλληλεγγύη, όχι αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων» είπε. «Το λέμε εδώ και τρία χρόνια» συνέχισε, για να προσθέσει ότι «πολλοί δεν μας άκουγαν» και «πολύτιμος χρόνος χάθηκε». «Αν σηματοδοτήσουμε όμως έστω και τώρα έμπρακτα αυτή μας τη βούληση, θα έχουμε κάνει ένα άλμα», υποστήριξε.

Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα θέματα της διαφάνειας και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Φ. Κουβέλης: Εταίροι και δανειστές πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

«Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Στην ανακοίνωση επίσης τονίζεται ότι οι υποχρεώσεις των δανειστών αφορούν τόσο τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, «ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους».

«Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη» καταλήγει ο κ. Κουβέλης.

Μόνο ενδιαφέρον του Eurogroup ο καταμερισμός της ζημιάς, τονίζει η Αλ.Παπαρήγα

Την εκτίμηση ότι στο Eurogroup «βγάλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πώς θα καταμερίσουν τη ζημιά» εξέφρασε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ.

«Η εικόνα από το Eurogroup επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η ΕΕ εκτός των άλλων είναι λάκκος των λεόντων. Χθες βγάλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πώς θα καταμερίσουν τη ζημιά. Θα συμβιβαστούν προσωρινά. Θα υπάρξει ένας εύθραυστος προσωρινός συμβιβασμός γιατί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ κυριαρχεί η ιδέα της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η τάση της διάσπασής της. Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε την πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ» δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ