2012-11-21 16:15:30
Φωτογραφία για ΗΠΑ και Αίγυπτος ευθύνονται για το αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό
Το ξέσπασμα της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το οιονεί «κρατίδιο» που ελέγχει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν ωφελεί κανένα. Και οι δυο πλευρές το γνωρίζουν, όμως συνεχίζουν ισχυριζόμενες ότι ο αντίπαλος τις αναγκάζει να κλιμακώσουν την σύγκρουση. Πολλοί διεθνείς αναλυτές πάντως τονίζουν ότι η Χαμάς είναι μία πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν ανέλαβε την τοπική εξουσία με την ψήφο του εκεί λαού, και «κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει».  

Η κάθε πλευρά υποψιάζεται την άλλη ότι ενεργεί με γνώμονα την εσωτερική πολιτική. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνει πόλεμο με το βλέμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ισραήλ στις 22 Ιανουαρίου 2013. Οι Ισραηλινοί υποπτεύονται ότι η Χαμάς _ το πλήρες όνομα της οποίας σημαίνει «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης» _ εκτοξεύει ρουκέτες αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στα «πειράγματα» των σκληροπυρηνικών αράβων επικριτών της ότι «δεν δικαιώνει το τελευταίο συνθετικό του ονόματός της: την αντίσταση».


Διαβάστε περισσότερα Και οι δυο πλευρές θα επιθυμούσαν να εξαφανιστεί ο αντίπαλός τους αλλά γνωρίζουν ότι αυτό είναι αδύνατον στο άμεσο μέλλον_ προς το παρόν έχουν πιο περιορισμένους στόχους.  

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι την πραγματική ευθύνη την φέρουν οι διεθνείς παίκτες που έκαναν ότι αγνοούσαν την ύπαρξη και την εδραίωση της Χαμάς στην περιοχή.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο «όχι λόγω των πράξεών τους στη διάρκεια της τωρινής κρίσης, αλλά για την προηγηθείσα μακροχρόνια αδράνειά τους», όπως γράφει στην ιστοσελίδα του CNN ο Νέιθαν Μπράουν, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Οι ΗΠΑ, τόσο υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους όσο και υπό τον Μπαράκ Ομπάμαυποστήριζαν τον σκληρό αποκλεισμό της Γάζας και παρίσταναν ότι το ισραηλοπαλαιστινιακό ζήτημα μπορούσε να διευθετηθεί σαν να μην υπήρχε η Χαμάς και να μην είχε σημασία η Γάζα. Επί Χόσνι Μουμπάρακ, η Αίγυπτος υποστήριζε σιωπηλά την κατάσταση αυτή. Υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Αίγυπτος δεν είναι πια ήσυχη ή υποστηρικτική αλλά καταφέρνει μόνο να κραδαίνει ρητορικά εργαλεία» γράφει ο αμερικανός καθηγητής.

Η Αίγυπτος (που σήμερα κλίνει προς τη Χαμάς) και οι ΗΠΑ (που υποστηρίζουν το Ισραήλ) μπορούν, αν συνεργαστούν, να φέρουν ίσως μια εκεχειρία. Το τι θα κάνουν μετά είναι το πραγματικό ερώτημα.

Δεν υπάρχει σαφής δρόμος προς τα εμπρός για τη διεθνή διπλωματία αλλά είναι προφανές τι δεν θα λειτουργήσει: το να περιμένουμε να εξαφανιστεί η Χαμάς. «Σε μια επίσκεψη στη Γάζα τον περασμένο Μάιο, είδα πόσο ολοσχερώς κυριαρχεί η Χαμάς στην πολιτική και την κοινωνία της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας: λειτουργεί υπουργεία, αστυνομεύει τους δρόμους και διοικεί την οικονομία. Οι κάτοικοι της Γάζας δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική εκτός της Χαμάς _ ούτε τους ζητείται η γνώμη τους για κάποια εναλλακτική καθώς οι εκλογές έχουν ματαιωθεί και η αντιπολίτευση παρακολουθείται στενά», εκτιμά ο Μπράουν.

Και καταλήγει: «Καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα οδεύει προς την δεύτερη θητεία της, έχει περισσότερο νόημα να χειριστεί την ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση που πραγματικά υπάρχει αντί να παριστάνει ότι συνεχίζει να υφίσταται μια "ειρηνευτική διαδικασία" που χρειάζεται μόνο άλλον ένα γύρο συνομιλιών για να επιτύχει».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=484675
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Καμικάζι» για τη νίκη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Καμικάζι» για τη νίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ