2012-03-23 23:13:47
Φωτογραφία για Επιστημονικές οι έρευνες του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο
Για ακαδημαϊκούς λόγους βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις στο Αιγαίο ισχυρίστηκε η Άγκυρα, αποκλείοντας κατηγορηματικά ότι πραγματοποιεί έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι ισχύει πλήρως το μορατόριουμ που εισήγαγε η συμφωνία Βέρνης το 1976 για την απαγόρευση κάθε τέτοιας έρευνας, μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και δηλώνει ότιυποστηρίζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του Πίρι Ρέις.

«Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και συνεπώς το μορατόριουμ που παγώνει κάθε ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες το 1976 με τη συμφωνία της Βέρνης, εξακολουθεί να ισχύει» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

«Ωστόσο ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, πέραν των στόχων του μορατόριουμ, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ