2012-03-24 14:00:11
Φωτογραφία για ΠΑΜΕ για διάσπαση στη Χαλυβουργία
Καταγγελίες κάνουν λόγο για διαδικασίες που δεν τηρούνται και πιέσεις για υπογραφή «δηλώσεων μετανοίας» Διάσπαση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ύστερα από πέντε μήνες απεργίας, στο μέτωπο της Ελληνικής Χαλυβουργίας και τορπιλίζει την «ταξική» πολιτική του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Το πιο προχωρημένο μέτωπο εργατικού αγώνα εναντίον του μνημονίου φαίνεται να κλυδωνίζεται από μέσα, καθώς το αμφισβητεί ένα μεγάλο κομμάτι των ίδιων των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας: «Οπως υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία, υπάρχει και το δικαίωμα στην εργασία» λένε όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του ΠΑΜΕ. Οι καταγγελίες είναι επώνυμες και κάνουν λόγο για κλειστές γενικές συνελεύσεις, χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες, ψυχολογικές πιέσεις για υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης και για πλήθος άλλες παραβάσεις της εργασιακής αλλά και της ηθικής νομιμότητας. Ηδη κατατέθηκαν τα πρώτα εξώδικα από τους διαφωνούντες κατά της ηγεσίας του σωματείου, υπάρχει ανάμειξη μεγάλων δικηγορικών γραφείων και απειλούνται αγωγές και μηνύσεις, ενώ σε μία περίπτωση καταγγέλλεται και προπηλακισμός εργάτη από απεργούς επειδή θέλησε να εργασθεί.


Η κυρία Ελένη Καταβάτη, γραμματέας Διοικητικού, οι κκ. Ευ. Δάρας, ηλεκτροτεχνίτης, Π. Πατσιαούρας, εργάτης, Σωτ. Λεμονής, χειριστής γερανού, Π. Λογγίδης, εργάτης, Μιχ. Νικολουδάκης, προϊστάμενος μηχανουργείου, Στ. Σαμπάνης, προϊστάμενος ελάστρων, και η κυρία Ιωάννα Κατσούλα, εργάτρια, μέλη του σωματείου «Η Ενότητα» της Ελληνικής Χαλυβουργίας, καταγγέλλουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις γενικές συνελεύσεις για συνέχιση της απεργίας γίνονται διά βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία, ότι στις γενικές συνελεύσεις αυτές μετέχουν και κομματικά στελέχη που δεν έχουν σχέση με τη Χαλυβουργία, ότι δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας εναντίον τους και ότι «το ΠΑΜΕ - που στηρίζει την απεργία - θέλει να την κρατήσει ως τις εκλογές ως σημαία εναντίον του μνημονίου για να κερδίσει μερικές ακόμη ψήφους. Δεν μπορεί όμως με τη σημαία της Χαλυβουργίας, την οποία τελευταίως περιφέρει και στο εξωτερικό, να κάνει τον αγώνα κατά του μνημονίου» λένε συγκεκριμένα.

Ενα στοιχείο που πιέζει τους διαφωνούντες με το σωματείο είναι ότι ύστερα από πέντε μήνες απεργίας δεν βλέπουν φως, ενώ παράλληλα έχουν απολέσει ο καθένας κατά μέσον όρο αμοιβές 5.000 ευρώ, συν το δώρο του Πάσχα που δεν θα το εισπράξουν, όπως λένε. Αισθάνονται, όπως αναφέρουν, έρμαια μιας στείρας απεργιακής τακτικής στο όνομα μιας αφηρημένης ταξικής μάχης που δεν δέχεται ως τώρα κανέναν συμβιβασμό και συζήτηση. Παλαιότεροι συνδικαλιστές σχολίαζαν ότι ακόμη και ο Λένιν είχε αναγκασθεί να προβεί σε συμβιβασμούς προκειμένου να σώσει τον απώτερο στόχο που είχε, ενώ οι νεότεροι «νεολενινιστές» οδηγούν το καράβι της απεργίας στα βράχια.

Και τούτο με δεδομένο ότι στις 29 Φεβρουαρίου έληξε η περίοδος που έδωσε η εργοδοσία για να εφαρμοσθεί το πεντάωρο, όπως συνέβη στην αδελφή βιομηχανία στον Βόλο, όπου οι εργάτες δέχθηκαν το πεντάωρο, δεν απήργησαν και από τις 29 Φεβρουαρίου αμείβονται πλέον με οκτάωρο. Το μόνο θέμα το οποίο παραμένει ανοιχτό και αιτία για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι ότι δεν έχει προσληφθεί κανένας από τους 93 απολυμένους.

Αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό σύνθημα του σωματείου για συνέχιση της απεργίας. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γ. Σιφωνιός καταγγέλλει με τη σειρά του ότι ο εργοδότης κ. Μάνεσης «προσπάθησε μέσω των ανθρώπων του να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Εξαπάτησε συναδέλφους και τους έβαλε να υπογράψουν ενάντια στο σωματείο μας. Ως ΔΣ χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που πήραν πίσω τις υπογραφές τους και στηρίζουν το σωματείο και την απεργία». Επιπλέον υποστηρίζει ότι η εργοδοσία πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να σταματήσει απεργία και δηλώνει ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές τους εκβιασμούς τις προβοκάτσιες της εργοδοσίας και την πίεση μέσω των εξωδίκων. Εχουμε 93 συναδέλφους απολυμένους, δεν έχουμε δικαίωμα να τους προδώσουμε».

Οι επτά προαναφερθέντες εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η ανάκληση των υπογραφών ήταν «αποτέλεσμα μεγάλων ψυχολογικών και άλλων πιέσεων». Σε αυτό προστίθεται και η καταγγελία (το όνομα του καταγγέλλοντος βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) για προπηλακισμό, στην είσοδο του εργοστασίου, εργάτη που εξέφρασε την πρόθεσή του να εργασθεί.

Οι «δηλώσεις μετανοίας» θυμίζουν, όπως λένε οι εργαζόμενοι, άλλες εποχές και είναι απορίας άξιον πώς συνδικαλιστές μιας αριστερής ιδεολογίας υποχρεώνουν συναδέλφους τους σε «δηλώσεις μετανοίας», πολιτική που καταδικάζει επί χρόνια η Αριστερά. Στην πραγματικότητα οι συνολικά 77 εργαζόμενοι προχώρησαν σε εξώδικα εναντίον του σωματείου, κάτι που ενόχλησε την ηγεσία του σωματείου, και εν συνεχεία κλήθηκαν να υπογράψουν τέτοιου είδους δηλώσεις.

Τη «δήλωση μετανοίας» προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ " Η Ενότητα"» δίνουν στη δημοσιότητα οι διαφωνούντες και σ' αυτήν αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το γεγονός ότι υπέγραψα "κείμενο" που κυκλοφόρησε στον χώρο του εργοστασίου καθόλου δεν αναιρεί την παραπάνω δήλωσή μου. Δηλώνω ότι υπέγραψα το "κείμενο" αυτό χωρίς να το γνωρίζω, ότι έρχεται σε αντίθεση με τις ως σήμερα αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των γενικών συνελεύσεων του σωματείου μας, πολύ περισσότερο χωρίς να γνωρίζω ότι θα εμφανιστώ εκπροσωπούμενος από τρεις συναδέλφους, που υπογράφουν από τις 24.2.2012 εξώδικη διαμαρτυρία κατά του σωματείου μας. Συνάδελφοι, σας καλώ να θεωρήσετε ως μη υπάρχουσα την υπογραφή μου στο "κείμενο" το οποίο επικαλούνται οι τρεις συνάδελφοι στην παραπάνω εξώδικη διαμαρτυρία».

Η απεργία εν τω μεταξύ συνεχίζεται εν μέσω διαφωνιών, καταγγελιών, εξώδικων, ενίοτε και προπηλακισμών. Φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται, αλλά και το ίδιο το εργατικό κίνημα μοιάζει να μην μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου του.

Αντιπαράθεση

Οι «δηλωσίες» και το επίδομα αλληλεγγύης

Ο ταμίας του σωματείου κ. Δ. Λιάκος χαρακτηρίζει τις «δηλώσεις μετανοίας» πλαστές και εξηγεί ότι οι γενικές συνελεύσεις διεξάγονται με άκρως δημοκρατικές, όπως τις χαρακτηρίζει, διαδικασίες και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με άκρως νόμιμο τρόπο. Οι δηλώσεις ωστόσο υπάρχουν και διακινούνται ελεύθερα στον χώρο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο.

Οι διαφωνούντες ωστόσο καταγγέλλουν και κάτι ακόμη: «Αν δεν υπογράψεις αυτή τη δήλωση, δεν λαμβάνεις το επίδομα των 100 ευρώ αλληλεγγύης την εβδομάδα (συν τα έξοδα για μαναβικά) που χορηγεί το σωματείο σε κάθε απεργό. Και ύστερα από τόσους μήνες απεργίας τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για μας. Ετσι ορισμένοι από εμάς αναγκαστήκαμε να γίνουμε δηλωσίες, αλλά όχι όλοι» λένε και οι επτά διαφωνούντες.

Ο κ. Λιάκος ωστόσο υποστηρίζει ότι τα ποσά που χορηγεί το σωματείο προέρχονται από την αλληλεγγύη του κόσμου και κατανέμονται ισόποσα σε όλους τους απεργούς. Με σύνθημα «το 2ευρω είναι βόλι, είναι όπλο στα χέρια της τάξης μας», το ΠΑΜΕ, διά του κ. Γ. Πέρρου, παρέδωσε προς τους απεργούς οικονομική ενίσχυση 36.400 ευρώ, ως πρώτη δόση, «από τα χρήματα που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν σωματεία, εργατικά κέντρα, εργαζόμενοι» και άλλοι, όπως είπε ο ανωτέρω εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ