2012-03-24 14:40:11
Φωτογραφία για «Επιδημία» το μετατραυματικό στρες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν
Από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, που συχνά οδηγούν σε εγκληματικές συμπεριφορές, πάσχουν πολλά από τα μέλη της δύναμης του ΝΑΤΟ Η πρόσφατη δολοφονία 16 άμαχων Αφγανών από Αμερικανό στρατιώτη στη βάση του ΝΑΤΟ στη χώρα, έχει αυξήσει τον προβληματισμό για το μετατραυματικό στρες το οποίο υφίστανται στρατιώτες που υπηρετούν εκεί.

Ο κατηγορούμενος Ρόμπερτ Μπέιλς, που φέρει το βαθμό του επιλοχία, κατηγορείται για τη σφαγή 16 αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στο Αφγανιστάν. Ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα The New York Times ότι η σφαγή αποτέλεσε συνέπεια «ενός συνδυασμού άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών προβλημάτων… Απλά ξέσπασε».

Ο Μπέιλς είχε υπηρετήσει ήδη στο Ιράκ τρεις φορές πριν την πρόσφατη αποστολή του στο Αφγανιστάν. Ο δικηγόρος του πάντως τώρα δηλώνει ότι ο πελάτης του έπασχε από μετά -τραυματικό στρες (PTSD), και γι’αυτό προχώρησε στην φρικτή αυτή πράξη, που έχει ξεσηκώσει σάλο στις ΗΠΑ.


Το είδος αυτό της ασθένειας είναι πολύ συχνό μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Μιλώντας στους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει στην ίδια βάση, στο Fort Lewis-McChord, όπου βρίσκονται 100.000 στρατιώτες, όπως αναφέρει το BBC, είναι εμφανές ότι όλοι ξέρουν πολύ καλά τι είναι το PTSD.

Όσο περισσότεροι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές στις ΗΠΑ, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά φαινόμενα βίας ή αυτοκτονιών, που αποδίδονται στο μετατραυματικό στρες. Πέρσι, η στρατιωτική εφημερίδα Stars and Stripes κατέταξε την βάση όπου υπηρετούσε ο Μπέιλς, ως την πιο «προβληματική» όσον αφορά το θέμα.

Από την άλλη, το πρόβλημα του PTSD συχνά παρακάμπτεται, ή υποτιμάται, αναφέρουν πολλοί.

Έρευνα του 2008 από την εταιρία αναλύσεων RAND Corp. σημείωνε ότι το 18% όλων των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ η το Αφγανιστάν πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη. Λιγότεροι από τους μισούς όμως αναζητούν κάποια θεραπεία.

«Είναι επιφυλακτικοί επειδή φοβούνται ότι αυτό θα επηρεάσει την στρατιωτική τους καριέρα», αναφέρει ο δόκτωρ Ράιντ Στελ, που έχει δεχτεί πολλούς στρατιωτικούς ασθενείς με τέτοια συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, άλλοι λένε ότι το μετατραυματικό στρες αποτελεί συχνά και μια «καλή δικαιολογία» για τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, όπως του Μπέιλς.

Ο κ. Στελ σημειώνει: «Μια διάγνωση με PTSD δεν αντιμετωπίζεται ποτέ... Το να πει κανείς ότι θεραπεύεται από αυτό, είναι μια πολύ αισιόδοξη άποψη».
24h NewsRoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ