2012-12-03 08:25:05
Φωτογραφία για Αργοπεθαίνουν τα κυλικεία στις σχολικές μονάδες της Αμαλιάδας
Προβληματική και μη βιώσιμη έχει καταστεί πλέον η λειτουργία των σχολικών κυλικείων στις σχολικές μονάδες της Αμαλιάδας, με τους κυλικειάρχες να βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα και τα έξοδα να παίρνουν την ανιούσα, ενώ πλέον κάποιοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τα αφήσουν, εάν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα από το Υπουργείο και τον δήμο.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τα κυλικεία, καθώς έχει μειωθεί αισθητά η αγοραστική κίνηση από την πλευρά των μαθητών, ενώ η μείωση τιμών στα προϊόντα των σχολικών κυλικείων μέχρι και 30%, που αποφάσισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ήρθε να δώσει την χαριστική βολή.

Από την άλλη πλευρά, τα μισθώματα παραμένουν σταθερά, με αποτέλεσμα τα σχολικά κυλικεία να βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα έξοδά τους.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση είχε γίνει αισθητή από πέρυσι, φέτος παρατηρείται το φαινόμενο να μην ψωνίζουν τα παιδιά από τα κυλικεία λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ την... τιμητική του έχει και το βερεσέ.


Κατά συνέπεια, τα κυλικεία δεν κάνουν τον τζίρο που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνδυασμό λοιπόν με την απόφαση του Υπουργείου να γίνει μείωση στις τιμές των προϊόντων, ο τζίρος δέχτηκε ένα επιπλέον πλήγμα. Για παράδειγμα, το μπουκαλάκι με το νερό που το αγόραζαν οι μαθητές προς 50 λεπτά, πλέον πωλείται στα 0,35 ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι μειώσεις και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για μείωση των μισθωμάτων. Στις δημοπρασίες που έγιναν από τους δήμους για την μίσθωση των σχολικών κυλικείων, ο σχετικός υπολογισμός μισθώματος ήταν μία συσχέτιση του αριθμού των μαθητών και του χρηματικού ποσού που καταναλώνει ένας μαθητής σε μηναία βάση.

Η κατανάλωση αυτή έχει πέσει στο μισό, υποστηρίζουν οι κυλικειάρχες, ωστόσο δεν έχουν πέσει ούτε στο ελάχιστον οι τιμές των μισθωμάτων και τα κυλικεία έχουν περιέλθει σε ασφυκτικό κλοιό.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε έγγραφο προς την ΚΕΔΕ, που επισημαίνει την ανάγκη μείωσης του ύψους των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων, καθώς λόγω της διατίμησης, αναμένεται ο τζίρος αυτών των καταστημάτων να μειωθεί μέχρι και 20%, γεγονός που θα επηρεάσει τη βιώσιμη λειτουργία τους.

Στη συνέχεια, η ΚΕΔΕ απέστειλε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου διάταξη με την οποία θα μπορούν να μειώνονται τα μισθώματα και για τα σχολικά κυλικεία, όπως ισχύει και για τα άλλα ακίνητα των Δήμων. Μάλιστα η ΚΕΔΕ κατέθεσε και σχετική νομοθετική πρόταση και αναμένονται οι αποφάσεις.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Αν πάει τέρμα, μπήκε»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Αν πάει τέρμα, μπήκε»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ