2012-12-07 09:35:27
Φωτογραφία για ΕΞΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων

Τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά έξι Κυριακές το χρόνο και θα μπορούν να διενεργούνται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων, ετησίως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ.Σκορδάς.

Όπως προανήγγειλε ο Αθ. Σκορδάς, τη φετινή εορταστική περίοδο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν εκτός από την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Κυριακή, στις 30 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να περάσει με ρύθμιση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, ωστόσο οι ρυθμίσεις που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν:

*Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και άλλες τέσσερις στις αντίστοιχες περιόδους των τακτικών εκπτώσεων και των προσφορών.


*Καθιέρωση δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα (αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή στην τελευταία εβδομάδα). Η θερινή περίοδος θα ξεκινάει τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα λήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.

*Θέσπιση δύο περιόδων προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να λειτουργούν και τις πρώτες Κυριακές των δεκαήμερων.

Με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις του αγορανομικού κώδικα σχετικά με την τροποποίηση κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις και καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που προκαλούν και αυξάνουν τη γραφειοκρατία.

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στον κλάδο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι έμποροι είναι αντίθετοι στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων καθώς το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά το ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για όλα τα θέματα του εμπορίου για να βρεθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας «που να μην πνίγει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Φορολογική τρέλα» οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Επίσης την έντονη αντίθεση των εμπόρων στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζει ο κ. Βασίλης Κορκίδης, λέγοντας πως «αν τα σενάρια που ακούγονται γίνουν μέτρα τότε θα μιλάμε για μια κατάσταση φορολογικής τρέλας».

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.

«Θα πρέπει να δούνε τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά που βρίσκεται σε στάση πληρωμών» είπε στον  Ρ/Σ Βήμα 99,5 ο κ. Κορκίδης, τονίζοντας πως οποιαδήποτε επιβάρυνση δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει τα έσοδα.

Ο κλάδος των εμπόρων αντιδρά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης βάσει το οποίου τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά έξι Κυριακές το χρόνο.

«Εμείς λέμε "όχι" στις έξι Κυριακές το χρόνο, αλλά "ναι" στις τέσσερις περιόδους εκπτώσεων ετησίως» είπε ο κ. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός έσπευσε να ενημερώσει τα ΜΜΕ για το νομοσχέδιο, το οποία θα παρουσιαστεί επισήμως τη Δευτέρα.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι για φέτος ο κλάδος δεν έχει αντίρρηση να ανοίξει τα καταστήματα την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Κυριακή στις 30 Δεκεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ