2012-12-08 11:40:04
Φωτογραφία για Περισσότερο λάδι από ποτέ στην Αιτωλοακαρνανία
Λόγω της πολυκαρπίας που υπάρχει φέτος, η παραγωγή λαδιού είναι μεγάλη και μάλιστα μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι έμποροι παίρνουν κατά κόρον την μαύρη ελιά σε χαμηλή τιμή και εν παραλλήλω δεν υπάρχει απορρόφηση των ασπροκόκκινων ελιών που αντιστοιχούν στο 70% με 80% της παραγωγής της περιοχής.

Εκτός αυτού συνετέλεσε στην μεγάλη παραγωγή λαδιού φέτος η καθυστέρηση της συγκομιδής των πράσινων ελιών, οι οποίες αποτελούν και το πρώτο στάδιο της ελαιοκομικής διαδικασίας. Η καθυστέρηση αυτή συνέβη λόγω της χαμηλής τιμής που υπήρχε στο συγκεκριμένο είδος ελιάς. Οι παραγωγοί ευελπιστούσαν σε καλύτερες τιμές στο εμπόριο, οι οποίες θα ξεπερνούσαν το κόστος της συγκομιδής και της καλλιέργειας. Η αύξηση που σημειώνεται φέτος στην επεξεργασία της ελιάς και της παραγωγής λαδιού αγγίζει το 20% με 30%.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση αυτή είναι η περιποίηση, καταρχήν των ελαιόδεντρων, συνεπώς και των ελαιοκάρπων, η άνοιξη που βοήθησε την καρποδεσία, κατά δεύτερον, ενώ τον ρόλο του παίζει και η παύση του καπνού περίπου το 2002 και η τότε αντικατάσταση των εκτάσεων εκείνων με ελαιόδεντρα
. Το αποτέλεσμα δέκα περίπου χρόνια αργότερα, φέτος δηλαδή, είναι οι ελιές που φυτεύτηκαν τότε να αποδίδουν πλέον. Η ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι αρίστη. Η συντονισμένη δακοκτονία που προηγήθηκε αλλά και η «αδυναμία» του δάκου φέτος να επεκταθεί συνετέλεσαν στην καλή ποιότητα του λαδιού.

Ούτε οξέα παρατηρήθηκαν φέτος, αλλά αυτό να σημειώσουμε πως ισχύει γενικά για τις παραγωγές των τελευταίων ετών. Προ δεκαετίας περίπου αργούσε κατά κανόνα να ξεκινήσει η συγκομιδή και έτσι το λάδι ήταν πιο «βαρύ». Να τονίσουμε βέβαια πως φέτος σε κάποιες περιοχές, όχι όλες, ο καρπός προσβλήθηκε από ένα μύκητα και σαν αποτέλεσμα είναι οι ελιές στις περιοχές αυτές να μην διατηρούνται και να σαπίζουν. Να μην αντέχουν μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που συλλέχθηκαν από το δέντρο. Οι ελιές δεν πρέπει να παραμείνουν σε τσουβάλια σε καμία περίπτωση πάνω από τέσσερις μέρες. Σύμμαχος του μύκητα αυτού, που επαναλαμβάνουμε αναπτύχθηκε σε ελάχιστες περιοχές, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν για την εποχή, σε συνδυασμό με την υγρασία.

Η λήξη του κύριου όγκου εργασιών γύρω από την ελιά αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιανουαρίου, το πολύ αρχές Φεβρουαρίου ενώ η λήξη των εργασιών γενικά (στις μικρές ποσότητες) θα συμβεί ένα μήνα σχεδόν αργότερα, δηλαδή τέλος Φεβρουαρίου. Ακόμη να επισημάνουμε για την λαδοελιά, η οποία ξεκινάει τώρα η συγκομιδή της και θα κρατήσει ως τις αρχές Μαρτίου.

Να ευχαριστήσουμε για το ρεπορτάζ μας πρωτίστως τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων κ. Νίκο Συγγούνα, κ. Κων/νο Καρρά και κ. Λουκά Ντζούρβα, αλλά και άλλους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Πηγή: εφημερίδα Συνείδηση
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ