2012-12-08 19:43:28
Φωτογραφία για «Κόκκινη κάρτα» στον πρόεδρο Μούρσι
Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση διαλόγου του Αιγύπτιου πρόεδρου, καλώντας σε κλιμάκωση της διαμαρτυρίας εναντίον του Μοχάμεντ Μούρσι και των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί. 

Στο Κάιρο νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το πρωί έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου  ο στρατός έχει τοποθετήσει άρματα μάχης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενός επίλεκτου σώματος για την προστασία του προέδρου. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα, η στρατιωτική ηγεσία υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών. Ακτιβιστές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση είχαν συγκεντρωθεί το πρωί της Παρασκεύης στην πλατεία Ταχρίρ για την προετοιμασία διαδήλωσης εναντίον του Αιγύπτιου προέδου με σύνθημα «κόκκινη κάρτα».

Ο πρόεδρος Μούρσι αναμένεται να απευθύνει  διάγγελμα στον λαό χωρίς να γίνεται σαφές εάν θα κάνει κάποια κίνηση συμβιβασμού στο επίμαχο θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του
. Μέχρι χθες πάντως παρέμενε ανυποχώρητος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και την αντιπολίτευση. Παρά τα βίαια αιματηρά επεισόδια μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μούρσι στους δρόμους του Καΐρου την περασμένη Τετάρτη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σε χθεσινοβραδινό του διάγγελμά που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, επέμεινε στις αποφάσεις του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το επίμαχο σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και στην διεύρυνση των εξουσιών του ιδίου.

Ο Μούρσι δεν βρήκε στην ομιλία του λόγια συμφιλίωσης με την αντιπολίτευση, αντιθέτως έκανε λόγο για «συνομωσία» εξωτερικών δυνάμεων και τμημάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες επιδίδονται σε πράξεις βίας.

Κατά την ομιλία του Αιγύπτιου πρόεδρου, περίπου 30.000 αντίπαλοι του Μούρσι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν. Ο Καρίμ Ελ Μπεχεϊρί ήταν κατηγορηματικός: «Αν δεν τελειώσουμε αυτό το καθεστώς σήμερα, θα πεθάνουμε όλοι. Θα μας κάνουν σαν το Ιράν».

Κενό γράμμα η πρόσκληση σε διάλογο;

Ετοιμάζονται νέες διαδηλώσεις

Παρά τις εξαγγελίες του Μούρσι για διάλογο όλων των πλευρών, η αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών αλλαγών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εξεύρεση λύσης. Ειδικά μετά τα βίαια επεισόδια της Τετάρτης. «Πριν να συμβούν αυτά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αλλά είναι πια αδύνατο. Ο Μούρσι δεν έχει κανένα δικαίωμα. Δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στην εξουσία», τόνισε ο Ελ Μπεχεϊρί. Ο Μούρσι προσκάλεσε χθες βράδυ όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε «έναν διεξοδικό και παραγωγικό διάλογο» το Σάββατο στο προεδρικό μέγαρο, ωστόσο εκτιμάται ότι έτσι προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο μέχρι το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου.

Κι ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε σήμερα σε νέες δυναμικές διαδηλώσεις, τα βλέμματα στρέφονται στην αντίδραση του Εθνικού Μετώπου Διάσωσης που έχει σχηματιστεί γύρω από το πρόσωπο του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και επιδιώκει να ακυρώσει τα σχέδια του Αιγύπτιου προέδρου. Η πίεση προς τον Μοχάμεντ Μούρσι αυξάνεται όμως τις τελευταίες μέρες και στο δικό του στρατόπεδο, καθώς υποστηρικτές και σύμβουλοί του υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει πολωθεί τόσο ώστε δεν υπάρχουν πλέον σοβαρές ελπίδες για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Οι υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλιντον και της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσαν σήμερα τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο διάλογο.

dapd / Matthias Sailer / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

http://www.dw.de/
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ