2012-12-09 10:37:06
Φωτογραφία για Η αδράνεια τιμωρείται…
Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου*

 Η ιστορία μας έχει διδάξει πως η αδράνεια και ο διχασμός είναι φαινόμενα που καθόρισαν τις εξελίξεις σε σημαντικές περιόδους για τον τόπο μας. Οι συνέπειες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταστροφικές και σε άλλες τουλάχιστον αρνητικές. Πάντα, όμως, έμεναν ανοικτές πληγές που στη συνέχεια έπρεπε να εργαστούμε σκληρά για να τις διαχειριστούμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος η συνεργασία, η συναντίληψη και η επαγρύπνηση δεν χρειάζονται μόνο στα θέματα που αφορούν την οικονομία. Την ίδια στάση οφείλουμε να τηρούμε και στο Κυπριακό, έστω κι αν δεν βρίσκεται στο προσκήνιο η οποιαδήποτε διαδικασία. Έχουμε δηλαδή υποχρέωση να μην επιτρέψουμε την περιθωριοποίησή του. Οι σημερινές συνθήκες όσο σκληρές και δύσκολες κι αν είναι, δεν δικαιολογούν την αδράνεια και την παθητική στάση. Δεν μπορεί το κυπριακό να μην βρίσκεται στην  πολιτική  μας ατζέντα ως πρώτη προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τουρκικές μεθοδεύσεις και οι τουρκικές αξιώσεις δεν επηρεάζονται ούτε από οικονομικές αλλά ούτε από κοινωνικές κρίσεις
. Αντίθετα, σε τέτοιες περιόδους, η υλοποίηση των σχεδιασμών "εχθρών αλλά και άσπονδων φίλων μας" καθίσταται πιο εύκολη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι φύλακες απουσιάζουν και η πόρτα είναι ανοικτή.

Η αναγκαιότητα να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση επιβεβαιώθηκε εκ νέου τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συζήτησης και ψηφοφορίας γνωμάτευσης σχετικά με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι γνωστοί φιλοτουρκικοί κύκλοι φρόντισαν ανάμεσα στις τροπολογίες που υποβλήθηκαν, να επιδιώκεται η επαναφορά του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα αλλά και η επίκληση στην απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2004 για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, καθόλου τυχαία, υποβλήθηκαν τροπολογίες που υποστήριζαν τη σύσταση ενός πολυετούς πλαισίου προγραμματισμού για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. Χρειάστηκαν σκληρές προσπάθειες και συνεχείς διαβουλεύσεις για να πετύχουμε την καταψήφιση αυτών των επικίνδυνων τροπολογιών, οι οποίες αναντίλεκτα θα δημιουργούσαν ένα κακό προηγούμενο σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης. Ωστόσο η επιθετική διπλωματία και έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται στο παρασκήνιο από τουρκικούς και τουρκοκυπριακούς κύκλους, αυτό τον καιρό,  δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού και σε άλλες εκθέσεις επιδιώκεται προώθηση των τουρκικών θέσεων και πρέπει να επαγρυπνούμε.  

Είναι προφανές πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση στην Κύπρο, επιχειρεί και εντείνει τις  υπόγειες μεθοδεύσεις της προωθώντας  τις δικές της θέσεις και τα εθνικά της συμφέροντα. Γι’ αυτό πρώτη και πάνω απ’ όλους η κυβέρνηση και ακολούθως όλοι εμείς που ο λαός μας εξέλεγξε να τον υπηρετούμε, έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και να αντιμετωπίσουμε τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η πατρίδα μας σε ότι αφορά το κυπριακό, σε μια ευάλωτη οικονομικά περίοδο. Να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις,  οχυρώνοντας  την κυπριακή δημοκρατία σε ότι αφορά το εθνικό μας θέμα.

Η αδράνεια τιμωρείται και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε επικίνδυνες μεθοδεύσεις ενεργώντας προληπτικά και ανατρεπτικά. Δεν ξεγράφουμε το κυπριακό και δεν υποτασσόμαστε στην διπλωματική υπεροπλία της Άγκυρας. Απώτερος στόχο μας, όταν και εφόσον επαναρχίσει ο διάλογος να παλέψουμε για μια λειτουργική και δίκαιη λύση του κυπριακού, που να διασφαλίζει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και στη μαρτυρική μας πατρίδα.

Ο λαός θα μας κρίνει, η ίδια η ιστορία θα μας κρίνει.

* Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είναι Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=114546 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ