2012-12-09 11:42:03
Φωτογραφία για Οι αρχηγοί θα πουν την «τελευταία λέξη» για το νέο φορολογικό
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πουν την «τελευταία λέξη» για το νέο φορολογικό, αφού χθες επετεύχθη συμφωνία, σε ένα πρώτο στάδιο, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα και των εκπροσώπων του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ, αλλά οι διαφωνίες σε συγκεκριμένα ζητήματα παραμένουν... Η συμφωνία επήλθε μετά από βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για τα πολυτεκνικά επιδόματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το χθεσινό αποτέλεσμα είχε προεξοφλήσει ο κ. Στουρνάρας, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, εκτίμησε πως θα υπήρχε «αναγκαστικά» συμφωνία, λόγω του περιορισμένου χρόνου.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις βελτιώσεις που αποφασίσθηκαν προβλέπονται τα εξής:

Αποσύρθηκε η πρόταση για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%. Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές ως εξής:


Από 0 - 25.000 ευρώ συντελεστής 21%

Από 25.000 - 40.000 ευρώ συντελεστής 36%

Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%

Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13%.

Οι νέοι και οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, όπως είχαμε προτείνει, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.

Οι κυβερνητικοί εταίροι για το φορολογικό

Θετικά αποτιμά το ΠαΣοΚ τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Ωστόσο, το ΠαΣοΚ διατηρεί τις αρχικές του απόψεις για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη». Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα «πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Σχετικά με το θέμα των εισοδημάτων από ενοίκια, η ΔημΑρ επιδιώκει να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ το ΠαΣοΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔημΑρ διαφοροποιείται και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Προτείνει, επίσης, την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Σε δύο φάσεις η φορολογική μεταρρύθμιση

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, η πρώτη τώρα, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τρίτη στη Βουλή και η δεύτερη έως τον Ιούνιο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή. Αυτό δήλωσε κ. Ι. Στουρνάρας στον Real Fm.

Στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου.

Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή.

Για τη ΔΕΗ

Επιστολή προς τη διοίκηση της ΔΕΗ θα αποστείλει το Υπουργείο Οικονομικών, καλώντας την να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Ο Υπουργός, στη συνέντευξή του στον Real FM, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου για τη είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ προκειμένου η υπόθεση να εκδικασθεί στον Άρειο Πάγο.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Χορεύει» ο Σκόκο! (video)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Χορεύει» ο Σκόκο! (video)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ