2012-12-10 09:35:37
Φωτογραφία για ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο «Φαραώ» απαντά με ελιγμό
Πολύπλοκη παρτίδα σκακιού θυμίζει η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά την κίνηση τακτικής του «Φαραώ» Μοχάμεντ Μόρσι να αποσύρει το κομμάτι του πολύκροτου προεδρικού διατάγματος με το οποίο συγκέντρωνε στα χέρια του υπερεξουσίες αλλά να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου συντάγματος της χώρας.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές εξακολουθούν να πολιορκούν το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο

Οπως σημειώνουν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρότι ο όρος που προέβλεπε ότι οι αποφάσεις του Μόρσι δεν μπορούν να ακυρωθούν διά της νομικής οδού αποσύρθηκε, το νέο διάταγμα που αντικατέστησε το προηγούμενο διατηρεί στο απυρόβλητο όσες αποφάσεις πάρθηκαν την περίοδο που ίσχυε η αρχική διατύπωση (22 Νοεμβρίου μέχρι 8 Δεκεμβρίου).

Παράλληλα οι αντίπαλοι του Μόρσι, όπως το κίνημα της 6ης Απρίλη, τον κατηγορούν ότι με την κίνησή του αυτή προσπαθεί να εξευμενίσει τους δικαστές, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις που κατείχαν την εποχή του Μουμπάρακ.


Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο Μόρσι έκανε και άνοιγμα προς τον στρατό, καθώς αναμένεται να δώσει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας την αρμοδιότητα της διατήρησης της τάξης και της προστασίας των βασικών κρατικών ιδρυμάτων, δίνοντάς τους και τη δυνατότητα να προβαίνουν σε συλλήψεις πολιτών!

Ανησυχία

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να εντείνει τους φόβους για κήρυξη στρατιωτικού νόμου, που εκφράστηκαν από τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ύστερα από την ανακοίνωση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με την οποία προειδοποιούνταν όλες οι πλευρές ότι η «χρήση βίας» δεν θα γίνει ανεκτή στο μέλλον και ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στον διάλογο γιατί «το αντίθετο θα μας οδηγήσει σε σκοτεινό τούνελ, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε».

Επιπλέον, ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο μαχητικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της χώρας πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο χωρίς να δοθεί επίσημα κάποιος λόγος.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες σε μαζική διαδήλωση αύριο Τρίτη και ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τον Μοχάμεντ Μόρσι να κρυφτεί μέσα στο προεδρικό μέγαρο, πίσω από άρματα μάχης, συρματοπλέγματα και προσφάτως πίσω από τον νέο τσιμεντένιο φράχτη που ανεγέρθηκε από τους στρατιώτες περιμετρικά του μεγάρου.

 ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Μάχη κατά του δημοψηφίσματος

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση «6η Απριλίου», που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, ξεκαθάρισε χθες ότι απορρίπτει πλήρως τις κινήσεις του Μόρσι και καλεί σε συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να ακυρωθεί το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσει και το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που συνεδρίαζε χθες. Οπως ανέφερε στέλεχος της οργάνωσης, η οποία δεν συμμετείχε στον διάλογο που κάλεσε με την αντιπολίτευση ο Μόρσι, «ένα από τα βασικά μας αιτήματα είναι να αναβληθεί το δημοψήφισμα. Αν δεν γίνει δεκτό αυτό θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ