2012-12-10 15:36:03
Φωτογραφία για Προς θυγατρική στη Βρετανία η Λαϊκή Τράπεζα
Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η διαδικασία μετατροπής της Λαϊκής Τράπεζας στη Βρετανία από υποκατάστημα που υπάγεται στα κεντρικά της Κύπρου, σε θυγατρική με διακριτό κεφάλαιο και ρευστότητα.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επανέρχεται στο θέμα της διασφάλισης των καταθέσεων Βρετανών τραπεζικών πελατών μέσω της πλήρους υπαγωγής ξένων τραπεζών στο βρετανικό σύστημα. Σημειώνεται ότι η Λαϊκή είναι μία από τις πιο πρόσφατες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Κατά την εφημερίδα, όπως και η Τράπεζα Κύπρου που έχει ήδη μετατραπεί σε θυγατρική, έτσι και η Λαϊκή αποφάσισε την υπαγωγή της στον έλεγχο της βρετανικής ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) κατόπιν πιέσεων.

Η διαδικασία μετατροπής υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών σε θυγατρικές επιβάλλεται από τις ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες, καθώς θέλουν να αποφύγουν επανάληψη των προβλημάτων που είχαν παρατηρηθεί μετά την κατάρρευση ισλανδικών τραπεζών το 2008. Τότε χιλιάδες Βρετανοί καταθέτες είχαν χάσει τμήμα των χρημάτων τους καθώς δεν καλύπτονταν από το σχέδιο αποζημιώσεων της βρετανικής κυβέρνησης, στο οποίο υπάγονται όλες οι θυγατρικές ξένων τραπεζών, αλλά όχι τα υποκαταστήματά τους.


Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η FSA έχει προειδοποιήσει τη Λαϊκή ότι αν δεν πραγματοποιήσει τη μετατροπή στο νομικό της καθεστώς θα ήταν υποχρεωμένη να στείλει επιστολές στους πελάτες της στη Βρετανία προειδοποιώντας τους ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι πλήρως ασφαλισμένες. Οι καταθέσεις στη Βρετανία είναι ασφαλισμένες μέχρι του ποσού των 85.000 λιρών.

Σημειώνεται ότι από το 2007 οι βρετανικές αρχές έχουν επιτρέψει το άνοιγμα υποκαταστημάτων μόλις σε τέσσερις ξένες τράπεζες, ενώ έχουν δώσει άδεια για την ίδρυση 14 νέων θυγατρικών.
onlycy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ