2012-03-25 07:48:28
Φωτογραφία για Ο Νότος «φλέγεται»
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

[email protected]

Οι επιταγές της τρόικας - όπου αυτή εγκαταστάθηκε – ή των ισχυρών της ΕΕ, δημιουργούν ένα νέο τοπίο από την ιβηρική μέχρι τη βαλκανική χερσόνησο στον τομέα της απασχόλησης. Εν μέσω της καλπάζουσας ανεργίας και της ύφεσης, οι κυβερνώντες αλλάζουν το χάρτη των εργασιακών σχέσεων, ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών. Κατακτήσεις των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων επιδόματα και θωράκιση απέναντι σε άδικες απολύσεις, αποδομήθηκαν και οι σχετικές συμφωνίες έχασαν την αξία τους προκειμένου η μηχανή της οικονομίας να επανεκκινηθεί σε ένα νέο περιβάλλον.

Τα νέα μέτρα μπήκαν πρόσφατα στη ζωή των Ελλήνων και στη συνέχεια των Ισπανών και των Πορτογάλων, ενώ σύντομα θα εφαρμοστούν και στην Ιταλία.

Οι Ισπανοί διαμαρτύρηθηκαν με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες πριν από δυο εβδομάδες και πρόκειται να επανέλθουν στους δρόμους σε λίγες μέρες
. Αυτήν τη φορά μάλιστα οι κινητοποιήσεις τους είναι πιθανό να είναι πιο ογκώδεις, καθώς η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προετοιμάζεται για νέες περικοπές δαπανών, στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το «μαχαίρι» καθυστέρησε να μπει μόνο για λόγους τακτικής, καθώς οι κυβερνώντες δίνουν σήμερα την τελευταία σημαντική μάχη τους στην Ανδαλουσία και, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, αναμένεται να κατακτήσουν και το τελευταίο κάστρο της αντιπολίτευσης.

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι Πορτογάλοι, οι οποίοι διαδήλωσαν την Πέμπτη κατά της κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Με σύνθημα «Κατάληψη στους δρόμους, αποκλεισμοί παντού», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν μέσα μεταφοράς, να υπολειτουργήσουν νοσοκομεία και σχολεία. Τα μέτρα λιτότητας και η διευκόλυνση των απολύσεων εντείνουν τις διαμαρτυρίες αλλά όλοι φοβούνται ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο μπαράζ περικοπών και μειώσεων αφού η πλειονότητα των αναλυτών βλέπει στην Πορτογαλία τη δεύτερη χώρα – μετά την Ελλάδα - η οποία θα αναγκαστεί να καταφύγει σε νέα συμφωνία δανεισμού με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κινητοποιήσεις κατά των προωθούμενων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις ξεκίνησαν και στην Ιταλία όπου στο επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες μιας 8ωρης απεργίας και πολύωρων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ανά περιφέρεια ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Νέο τοπίο αλλά...Από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα, αναλυτές και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι αλλαγές κυρίως στις εργασιακές σχέσεις φέρνουν πιο κοντά τους Νοτιοευρωπαίους με τους βόρειους γείτονές τους τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τομέα.

Το νέο καθεστώς αποτελεί άγνωστο τοπίο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν να πλήττονται από σχεδόν όλες τις πλευρές την ώρα που ο πληθυσμός των ανέργων αυξάνεται συνεχώς. Η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο φόβος για τις θέσεις εργασίας που χάνονται, ωθούν πολλούς στις διαμαρτυρίες αλλά αρκετοί αναγνωρίζουν ότι η υπεράσπιση των κεκτημένων είναι πλέον αδύνατη. Στο περιβάλλον που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αρκετές είναι οι φωνές όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί εκ των έσω και προτιμούν το διάλογο για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατό. Ενδεικτική της διάσπασης στις τάξεις των εργαζομένων είναι άλλωστε η διαφωνία στα συνδικάτα για τις μορφές αντίδρασης τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ιταλία όπου τα καλέσματα για απεργίες απευθύνθηκαν από τα μεγαλύτερα συνδικάτα χωρίς να βρουν ανταπόκριση στα υπόλοιπα. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ