2012-12-13 09:04:01
Φωτογραφία για Την εκταμίευση των 34,4 δισ. αποφασίζει το Eurogroup
Τις τελικές αποφάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να λάβει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκριθεί ακολούθως η άμεση εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και θα δώσει τις τελικές εγκρίσεις για τις παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως κάποια χρηματοδοτικά θέματα που έχουν ενσκήψει θα ξεπερασθούν καθώς ΔΝΤ και ευρωζώνη έχουν «μάλλον κοινή αντίληψη» για τα ζητήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται πέραν από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων να ενημερώσει τους ομολόγους του για θέματα εφαρμογής του μνημονίου και κυρίως για τις αλλαγές στη φορολογία.

Στο Eurogroup θα παρουσιασθούν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα μειώσει τελικά το χρέος της Ελλάδας στο 128% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με το 126,6% που ήταν ο στόχος, ήτοι ελαφρύνει το χρέος κατά 9,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 11% του ΑΕΠ.


Στα εν λόγω έγγραφα θα σημειώνεται πως θα χρειαστούν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για την μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ το 2022, στόχοι που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

Παρά την μικρή απόκλιση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν σήμερα την έγκριση για την αποδέσμευση 34,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, 9,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και να ομονοήσουν για την προσθετή χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον EFSF με 11,29 δισ. ευρώ για να καλύψει το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων του προγράμματος επαναγοράς ύψους 31,9 δισ. ευρώ.
newsbeast
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ