2012-12-18 12:04:31
Φωτογραφία για Το παζλ των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση
Βαγγέλης Δεμίρης, Βρυξέλλες

Εν αναμονή της επερχόμενης ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2013 τελεί η Τουρκία, η οποία -ύστερα από την εποχή «των πάγων», δηλαδή της εξάμηνης κυπριακής προεδρίας- προσβλέπει σε αναθέρμανση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Βέβαια, το γεγονός είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί να δει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. να «ανθίζουν», χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις.

Με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να εισέρχονται στον όγδοο χρόνο, το ζήτημα των σχέσεων με την Κύπρο και το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας εξακολουθούν να παραμένουν τα κυριότερα προβλήματα στην πορεία της. Μάλιστα, οι συχνές αναφορές του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς για «ανέντιμη», «εξευτελιστική» και «διακριτική» μεταχείριση της Τουρκίας από την Ε.Ε. δεν συμβάλλουν στην αλλαγή της αντιμετώπισης της Αγκυρας. Η αντιπαραγωγική αυτή πρακτική της Τουρκίας επαναλήφθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το οποίο, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξε ευνοϊκά για το ζήτημα που «καίει» και ενοχλεί περισσότερο την Τουρκία, δηλαδή την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου των Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.


Ωστόσο, οι προσδοκίες για βελτίωση των ενταξιακών προοπτικών στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας πηγάζουν κυρίως από το γεγονός ότι η λέξη «ένταξη» έκανε και πάλι την εμφάνισή της σε κείμενο της Ε.Ε. ύστερα από μία περίοδο περίπου πέντε ετών, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρση του γαλλικού βέτο. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί πράγματι με αλλαγή της γαλλικής στάσης μετά την αποχώρηση Σαρκοζί. Στην Αγκυρα θεωρούν ότι είναι πλέον βάσιμες οι ελπίδες η Γαλλία να ξεμπλοκάρει τα πέντε κεφάλαια που έχει «παγώσει» από το 2007. Υπενθυμίζεται ότι άλλα οκτώ κεφάλαια έχουν «παγώσει» από το Συμβούλιο και έξι από την Κύπρο, η οποία -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους για «να σταλεί θετικό μήνυμα στην Τουρκία».

Εχει ήδη γίνει γνωστό ότι η ιρλανδική προεδρία -με τη σταθερή υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας- έχει εκφράσει τη βούληση να ανοίξει «τουλάχιστον» ένα νέο κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, η απογοήτευση είναι βαθιά στην Τουρκία, εφόσον βλέπει τις χώρες των Βαλκανίων να την ξεπερνούν. Το αποτέλεσμα είναι να διαπιστώνεται αυξανόμενη απογοήτευση και ψυχρότητα από πλευράς του τουρκικού λαού έναντι της Ε.Ε. αλλά και μία πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας που είναι λιγότερο προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης η τουρκική κυβέρνηση έχει «γυρίσει την πλάτη στην Ε.Ε.». Πάντως, παρά τις βλέψεις της ιρλανδικής προεδρίας οι γερμανικές εκλογές και η γνωστή στάση της Α. Μέρκελ κατά της τουρκικής ένταξης, δεν επιτρέπουν θεαματικές αλλαγές μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=112966036 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ