2013-01-04 14:29:03
Φωτογραφία για Ρήγματα στα βουνά των Ιμαλαΐων έχουν προκαλέσει σφοδροί σεισμοί
Ρωγμές στην οροσειρά των Ιμαλαΐων προκάλεσαν ισχυρότατοι σεισμοί, μεγέθους 8 έως 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το... Πολυτεχνείο της Σιγκαπούρης. Ο καθηγητής Πολ Ταπονιέρ που είναι ειδικός στη νεοτεκτονική και επικεφαλής της ομάδας ειδικών, ανέφερε ότι εφόσον στο παρελθόν συνέβησαν τόσο μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή, είναι πολύ πιθανό και στο μέλλον να επαναληφθούν ανάλογα καταστροφικά φαινόμενα.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης και χρονολόγησης για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ρωγμών και ρηγμάτων στον όγκο των Ιμαλαΐων και να συνδέσουν χρονικά τη δημιουργία τους με την εκδήλωση ισχυρότατων σεισμών.

Βέβαια, δεν είναι άγνωστο ότι στα Ιμαλάια σημειώνονται ισχυροί σεισμοί. Τα έτη 1897, 1905, 1934 και 1950 είχαν γίνει σεισμοί μεγέθους 7,8 έως 8,9 βαθμών προκαλώντας σοβαρές καταστροφές. Ωστόσο κανείς δεν πίστευε ότι αυτοί οι σεισμοί είχαν προκαλέσει ρήγματα στα βουνά.


Με τις τεχνικές που εφήρμοσαν οι ειδικοί από το Πολυτεχνείο της Σιγκαπούρης μαζί με συναδέλφους τους από το Νεπάλ και τη Γαλλία, διαπίστωσαν ότι ο μεγάλος σεισμός του 1934 προκάλεσε ρήγμα μήκους μεγαλύτερο των 150 χλμ. νοτίως του Εβερεστ.

Το ρήγμα προκλήθηκε παραπλεύρως του κυρίως ρήγματος που βρίσκεται στο Νεπάλ και οροθετεί τις λιθοσφαιρικές πλάκες της Ινδίας και της Ασίας.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ραδιενεργό άνθρακα για να χρονολογήσουν ποτάμια ιζήματα και αποθέσεις πετρωμάτων από πλαγιές που κατέρρευσαν ώστε να ανασυνθέσουν την πρόσφατη γεωλογική ιστορία των Ιμαλαΐων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο σφοδροί σεισμοί το 1255 και το 1934 προκάλεσαν ρωγμές και ρήγματα στη μεγάλη οροσειρά.

Προς το παρόν δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων.

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ