2013-01-04 16:14:42
Φωτογραφία για ECONOMIST: ''ΕΝΟΧΟΣ Η ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ;
«Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην πρόσφατη μνήμη της Ελλάδας δεν θα είναι ενδεχομένως ένας άφρονας κροίσος, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών». Με αυτή την εικασία ξεκινά το ρεπορτάζ του Economist, το οποίο φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή του, άρθρο για τον Γ.Παπακωνσταντίνου και την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Economist παραθέτει συνοπτικά τα στοιχεία εκείνα που επιβαρύνουν τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό προς τη Βουλή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Το 2010, αναφέρει, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βασικός διαπραγματευτής του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έλαβε από την κυβέρνηση της Γαλλίας ένα CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων οι οποίοι διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε δώσει αμέσως τη ''λίστα Λαγκάρντ'' (όπως ονομάστηκε από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών), στην οικονομική αστυνομία. Αντ' αυτού, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα προς τη Βουλή, το κράτησε ο ίδιος.»


Και το περιοδικό καταλήγει: «Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία στη δίωξη. Οι συμπατριώτες του ωστόσο εκφράζουν σκεπτικισμό: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.»

O καλός και ο κακός Παπακωνσταντίνου

Oι κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, η περιοδεία του Αντ. Σαμαρά σε αναζήτηση επενδυτών που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα και το ρεκόρ απασχόλησης στη Γερμανία στα σχόλια του τύπου

Με τίτλο «Καλός Παπακωνσταντίνου, κακός Παπακωνσταντίνου» η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο με αφορμή τις κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για διαγραφή συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ: «Ο πρώην υπουργός θεωρούνταν πρωταγωνιστής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μέχρι που εμφανίστηκε η περιβόητη λίστα», γράφει στον υπότιτλο της η εφημερίδα

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένει αθώος. Για την Ελλάδα θα ήταν καλό να αποδειχθεί η αθωότητα του πρώην υπουργού. Διότι σε διαφορετική περίπτωση πλήττεται για μια ακόμα φορά την αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού κόσμου».

Σε σχετικό σχόλιο η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει: «Το πρώτο θύμα της λίστας ήταν η ελευθερία του τύπου. Όταν ένας δημοσιογράφος δημοσίευσε τη λίστα συνελήφθη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στη λίστα που δημοσιεύθηκε απουσίαζαν τρία ονόματα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι αποφάσισε τη διαγραφή τριών συγγενικών του προσώπων. Ο πρώην υπουργός είναι φυσικά αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όμως οι αποδείξεις είναι συντριπτικές. Το δεύτερο θύμα της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά το σύνολο της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, την οποία πλήττει ο πρώην υπουργός Οικονομικών».

«Σε περιοδεία ο Αντώνης Σαμαράς»

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην διεθνή περιοδεία που ξεκινά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων: «Την ερχόμενη Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στο Βερολίνο. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο οι ελληνογερμανικές σχέσεις είχαν κλονιστεί. Ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπανδρέου, είχε παραδώσει καμένη γη. 

Μέσα σε έξι μήνες ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε να κάνει μια νέα αρχή και να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Άγκελα Μέρκελ και σε προσωπικό επίπεδο. Έχει, όμως, ακόμα δρόμο μπροστά του για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα. Η υπόθεση Παπακωνσταντίνου, που προέκυψε μέσα στις γιορτές, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την κακή φήμη της Ελλάδας και πιέζει την κυβέρνηση να αντιδράσει.

Η περιοδεία Σαμαρά ξεκινά από το Βερολίνο. Θα ακολουθήσουν Ουάσιγκτον, Μόσχα, Πεκίνο, Ντόχα και το Κατάρ, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα των ιδιωτικοποίησεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, διότι γνωρίζει ότι χωρίς αυτές η χώρα δεν θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα το 2013, πράξη από την οποία εξαρτάται και το μέλλον της κυβέρνησής του».
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και τώρα τι κάνουμε;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και τώρα τι κάνουμε;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ