2013-01-05 13:36:05
Φωτογραφία για Μη τον φοβάσαι σε …χαμηλό υψόμετρο
Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι μόλις ένα από τα οκτώ παιχνίδια της δεύτερης αγωνιστικής κρίθηκε πάνω από τους 80 πόντους; Το 92-98 στη μάχη της Φενέρ με τη Σιένα μοιάζει σαν… την μύγα μες στο γάλα δίπλα στα υπόλοιπα αποτελέσματα των δύο ομίλων. Κάτι, που ασφαλώς μαρτυρά ότι η λογική του ΤΟΡ 16 είναι εντελώς διαφορετική για όλες τις ομάδες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι απλώς μια πολύ πιο δύσκολη, αλλά μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ως εκ τούτου κοιτούν να φυλάξουν πρώτα τα νώτα τους Με εξαίρεση, λοιπόν, το παιχνίδι της Πόλης και το …αχρείαστο 82 της Ρεάλ στο άνετο πέρασμα από την Γερμανία, καμία άλλη ομάδα δεν κατάφερε να πιάσει τους …79 πόντους. Στους 78 σταμάτησαν Εφές και Χίμκι και στους 77 ο Ολυμπιακός, σε μια ομολογουμένως νευρική επιθετικά εμφάνιση. Τι μας λέει αυτό; Ότι από δω και πέρα οι άμυνες αναλαμβάνουν δράση και χαρίζουν προκρίσεις και πλεονεκτήματα.


Ο Ολυμπιακός σκόραρε μόλις τρεις περισσότερους πόντους από ό,τι στην Βιτόρια. Κι όμως, η εύκολη ήττα από την Κάχα, έγινε εύκολη νίκη επί της Μπεσίκτας. Απλώς διότι στη.. δίπλα θέση του ηλεκτρονικού πίνακα το 82 έγινε 64 (με το ζόρι στο φινάλε). Όσοι λοιπόν βιαστούν να προβληματιστούν για το όχι ικανοποιητικό ποσοστό σε δίποντα και τρίποντα, ας έχουν στο μυαλό τους ότι πλέον η μπάλα  έχει …άλλο βάρος, καθώς κι ότι οι σημαντικοί αριθμοί εντοπίζονται στις αμυντικές επιδόσεις.

Όσο τα σκορ μένουν χαμηλά, τον Ολυμπιακό μην τον φοβάστε. Όχι ότι δεν μπορούν οι ερυθρόλευκοι να ανταποκριθούν σε συνθήκες υψηλής παραγωγικότητας, αλλά όπως και να το κάνουμε η συνέπεια στα μετόπισθεν, είναι που τους κάνει να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Γενικά, είναι πιο νορμάλ για τους Πειραιώτες να φτάνουν στη νίκη βγάζοντας πολλές καλές άμυνες και ψάχνοντας λίγα μεγάλα σουτ, παρά το αντίθετο.

Έτσι έχει δομηθεί η συγκεκριμένη ομάδα και αυτό είναι το μεγάλο της όπλο. Ας το δούμε και από την ανάποδη. Πότε επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά οι ερυθρόλευκοι; Όταν επιτρέπουν στον αντίπαλο να πληγώνει συχνά το καλάθι τους ή όταν δεν καταφέρνουν να σκοράρουν όσο συχνά θα ήθελαν; Ασφαλώς στην πρώτη περίπτωση. Αν οι άμυνες είναι σε καλό ποσοστό αποτελεσματικές, θα βρεθεί τρόπος και στην επίθεση. Όταν, όμως, πίσω μπάζουν νερά, θολώνει και στην άλλη πλευρά του γηπέδου το μυαλό. Εν κατακλείδι, για τον Ολυμπιακό η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα.

Η αλήθεια είναι ότι στο παιχνίδι με την Μπεσίκτας οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν είχαν και το πιο δύσκολο έργο στο ανασταλτικό κομμάτι. Ομάδα με κάποιες καλές μονάδες, αλλά περιορισμένης ποιότητας και συνοχής για το επίπεδο των «16» η πρωταθλήτρια Τουρκίας, προσπάθησε περισσότερο με κάποια τεχνάσματα να μείνει ζωντανή στο ματς. Ήταν, ωστόσο, φανερό ότι ο Ολυμπιακός –όσο κι αν φλυαρούσε στην επίθεση- δεν θα μπορούσε να ανησυχήσει πραγματικά.

Σημαντική η ωριμότητα των Πειραιωτών να βάλουν την μπάλα στο λόου ποστ και γενικά να μην το παρακάνουν με τα μακρινά σουτ, από τη στιγμή που δεν ήταν στη μέρα τους. Είχαν ορθολογισμό στην σκέψη τους, έστω κι αν αρκετά πράγματα δεν τους έβγαιναν στην εκτέλεση. Τα λάθη, πάντως (ειδικά τα αβίαστα), παραμένουν αχίλλειος πτέρνα των πρωταθλητών. Λίγο περισσότερο να προσεχτεί η τελική πάσα, τα μισά απ’ αυτά θα μετατραπούν σε ασίστ!

Δεν είναι δυνατόν να μην σταθούμε στην εμφάνιση του Σλούκα, ο οποίος αν και προερχόμενος από σημαντική αποχή, μια και δεν είχε αγωνιστεί καθόλου στη Βιτόρια, εμφανίστηκε πανέτοιμος και καυτός. Το είχαμε γράψει και μετά το διπλό στο Κάουνας για τον Γκετσεβίτσιους:  Απίστευτα σημαντικό για έναν παίκτη να είναι σε θέση να προσφέρει ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι όταν δεν έχει σταθερό χρόνο συμμετοχής. Ειδικά για τον Σλούκα, το φετινό στοίχημα είναι μεγάλο, αφού σε αντίθεση με τον Ίβκοβιτς, ο Μπαρτζώκας έχει  άποψη για εκείνον. Άρα και μεγάλες απαιτήσεις…

Πολύ σημαντική η αφύπνιση του Άντιτς (ίσως ο μοναδικός που διακρίθηκε στη Βιτόρια), ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την διάθεσή του στην άμυνα, ενώ σε πολύ καλή κατάσταση δείχνει και ο Λο. Αυτές οι …χρυσές εφεδρείες κάνουν ώρες ώρες τον Ολυμπιακό να θυμίζει Λερναία Υδρα, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Υπολείπονται 12 ολόκληρες αγωνιστικές στο ΤΟΡ 16 και παρά τα όποια αποτελέσματα είναι αδύνατον να γίνουν εκτιμήσεις. Όπως έφτασαν η Κάχα με την Σιένα στο 2-0, έτσι μπορεί σε λίγο καιρό να έχουν μείνει πίσω. Το ίδιο ισχύει φυσικά ισχύει και για την Μακάμπι, που μετά το άσχημο ξεκίνημα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Η Φενέρ των εκατομμυρίων συνεχίζει να απογοητεύει, αλλά όταν υπάρχει τόση ποιότητα στο ρόστερ, αν πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί και ο ρυθμός.

Η επόμενη αποστολή του Ολυμπιακού θα λάβει χώρα στην Βαρκελώνη, σε ένα ματς από το οποίο ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να καταστραφεί, αλλά μπορεί νε κερδίσει πολλά. Οι Πειραιώτες είναι φανερό ότι στοχεύουν να φορμαριστούν πλήρως όταν θα κρίνονται τα πάντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και τώρα σε θέση να φύγουν νικητές από οποιοδήποτε γήπεδο. Aαπλώς τη δεδομένη περίοδο τους λείπει η διάρκεια στον ρυθμό. Σαν να έχουν κατεβάσει ταχύτητα. . 

ΥΓ. Αυτό το ΣΕΦ (τουλάχιστον) αρμόζει στους πρωταθλητές Ευρώπης. Με γεμάτες εξέδρες και πανηγυρική ατμόσφαιρα. Είναι απλό κι εύκολο. Για Ολυμπιακό μιλάμε…

πηγή: katimagiko.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διώξη κατά της JP Morgan Chase
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διώξη κατά της JP Morgan Chase
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ