2013-01-05 18:56:53
Φωτογραφία για Απόρρητες θέλουν να κρατήσουν οι Τούρκοι τις συναλλαγές τους με το Ιράν
Όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Tüpraş, το μεγαλύτερο τουρκικό διυλιστήριο και εξαγωγέας αργού πετρελαίου, ζήτησε από το κρατικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) να μη δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη, δεδομένου του αμερικανικού εμπάργκο στο ιρανικό εμπόριο καυσίμων.

Σημειώνεται ότι το TÜİK έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν στο ιρανικό εμπόριο, από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ κατά το τελευταίο έτος, η Τουρκία είχε μειώσει κατά 20% τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, προκειμένου να αντλήσει κέρδη από την παράταση των αμερικανικών κυρώσεων – όπως και έγινε.

Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι είναι πολύ δύσκολο να μηδενίσουν τις εισαγωγές καυσίμων από την Τεχεράνη, λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών της χώρας για ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί ζήτημα και ο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσεται η Άγκυρα με το Ιράν, ενώ και οι εισαγωγή φυσικού αερίου από την Τεχεράνη αποτελεί και αυτή ένα ζήτημα. Σημειώνεται ότι η Τουρκία πληρώνει με χρυσό, με τον υπουργό Οικονομικών, Zafer Çağlayan, να δηλώνει χθες ότι η χώρα του έχει πουλήσει χρυσό αξίας $6,5 δις στο Ιράν, τους τελευταίους 11 μήνες. Σε αυτή την ποσότητα, έρχονται να «προστεθούν» και άλλα $4,2 δις χρυσού που πουλήθηκαν στα ΗΑΕ, από όπου ο χρυσός κατέληξε στο Ιράν.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Μαριάντα Πιερίδη  στο Anodos....
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Μαριάντα Πιερίδη στο Anodos....
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ