2013-01-08 19:51:28
Φωτογραφία για ΕΕ: Επιχειρήται εκβιασμός της Κύπρου!
Στις 17 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μία ομάδα εργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας για θέματα ενέργειας, επιχειρώντας να δώσει “θετικό μύνημα” στην Άγκυρα, που βρίσκεται υπό αφόρητη πίεση στα ενεργειακά καθώς η Κύπρος εμποδίζει το περαιτέρω άνοιγμα κεφαλαίων, ιδιαίτερα το “ενεργειακό” στις συνομιλίες για την συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στην ομάδα μετέχουν εκπρόσωποι της Γενικής Δ/νσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας προϊσταται ο Έττινγκερ, αλλά και του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και στόχος τους είναι να εξετάσουν τα κενά και τις ελλείψεις της σχετικής τουρκικής νομοθεσίας σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Ε.Ε. θα ζητήσει διασαφηνίσεις σχετικά με δύο σχέδια νόμου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ενώ θα εγκρίνει την απελευθέρωση, που πραγματοποιείται με συνεχή ρυθμό στην αγορά ενέργειας της χώρας.

Άλλο σημαντικό ζήτημα της ατζέντας της συνάντησης είναι ότι η Επιτροπή θα ζητήσει μία μορφή δέσμευσης από πλευράς της Τουρκίας για τη σύνδεση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ(Trans-Anatolian Pipeline) με την ευρωπαϊκή αγορά.


Η Ε.Ε. διαρρέει στις Βρυξέλλες ότι “βρίσκεται σε μία δυσχερή θέση έναντι της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά ζητήματα: Από τη μία πλευρά ζητά την παροχή φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας μέσω Τουρκίας αλλά παράλληλα έχει «μπλοκάρει» το κεφάλαιο σχετικά με την ενέργεια στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων” ενώ την ίδια ώρα κάνει την αδιάφορη για το γεγονός πως η συνάντηση ορίσθηκε αμέσως μετά τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας, κατά την οποία η Τουρκία “δεν αναγνώριζε την ΕΕ” έχοντας παγώσει κάθε συζήτηση μαζί της.

Η Πρωτοβουλία της «θετικής ατζέντας» που παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, κ. Φούλε, εντός του 2012 και η συνακόλουθη ιδέα των ομάδων εργασίας έχουν ως σκοπό να ξεπεραστεί το ξεμπλοκάρισμα του κεφαλαίου της ενέργειας από την Κύπρο κάτι που δεν φαίνεται πιθανό τουλάχιστον ως το δεύτερο γύρο των Κυπριακών Προεδρικών εκλογών στις 27 Φεβρουαρίου (εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος). 

Δραγουμάνος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ