2013-01-08 19:47:03
Φωτογραφία για Την αλληλεγγύη των ηγετών της ΕΕ θα ζητήσει ο Ν.Αναστασιάδης για Κυπριακό και οικονομία
Την αλληλεγγύη των αρχηγών κρατών της ΕΕ τόσο στο Κυπριακό όσο και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα ζητήσει... ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις επαφές που θα έχει στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Μιλώντας την Τρίτη σε διάσκεψη Τύπου, στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Σύνοδος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ευρώπη, συνέρχεται στη Λεμεσό στις 11 Ιανουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του ιδίου.

Όπως ανέφερε, το ΕΛΚ «είναι η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 15 ηγέτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 13 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο».

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, πρόσθεσε, «γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική περίοδο τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο», προσθέτοντας ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αφορούν:

● την στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του 2014 και το προφίλ του υποψήφιου Προέδρου της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής

● το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα καθορίσει τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της Ε.Ε για το διάστημα 2014-2020.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης, ότι «τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα έχω την ευκαιρία να αναπτύξω τα σημαντικά θέματα που αφορούν την πατρίδα μας, με έμφαση στην αλληλεγγύη που αναμένουμε από τους εταίρους μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

«Θεωρώ εκ περισσού να τονίσω το πόσο εξαιρετικής σημασίας είναι η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κύπρο με τόσο σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως τέτοιες Σύνοδοι σπάνια πραγματοποιούνται εκτός Βρυξελλών», συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό, είπε, « και θεωρώ ιδιαίτερη την τιμή την αποδοχή της πρόσκλησης μας, που την ίδια ώρα αναδεικνύει το κύρος και την επιρροή μας στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη».

Ανέφερε ότι στη Σύνοδο «θα παραστούν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και Πρόεδροι των κομμάτων από χώρες της ΕΕ που ανήκουν σ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένων ηγετών κρατών μελών της Ένωσης, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, και άλλοι».

Είπε, επίσης, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε απόλυτα τους δεσμούς που έχουμε δημιουργήσει προκειμένου να προωθήσουμε τις θέσεις και προτάσεις μας και να διεκδικήσουμε ένα πιο ευοίωνο, Ευρωπαϊκό μέλλον για την Κύπρο. Εξάλλου», πρόσθεσε, «το ΕΛΚ υπήρξε διαχρονικά ο σταθερός σύμμαχος της Κύπρου στην προώθηση των θέσεων μας στο Κυπριακό και στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «η πολυσήμαντη αυτή Σύνοδος θα είναι απόλυτα επιτυχής και θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής που θα τοποθετεί την Κύπρο στην καρδιά της Ευρώπης».

Ερωτηθείς εάν κατά τις επαφές που θα έχει στο πλαίσιο της Συνόδου θα ζητήσει τη στήριξη των συνομιλητών του προς τη θέση του ΔΗΣΥ στο θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτός είναι και ο στόχος, τόσο των κατ’ ιδίαν όσο και των παρεμβάσεων μου στη Σύνοδο Κορυφής».

«Ζητώ και θα ζητήσω την αλληλεγγύη των αρχηγών κρατών που διαδραματίζουν μάλιστα σημαντικό ρόλο, αν αναλογιστείτε ότι μεταξύ άλλων, πλην της κας Μέρκελ, θα είναι και ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας, μια εκ των χωρών που εγείρουν εις τα εθνικά κοινοβούλια ή που αντιμετωπίζουμε στα εθνικά τους κοινοβούλια κάποιες αντιδράσεις».

«Συνεπώς», κατέληξε, « θα είναι πάρα πολύ σημαντική απ’ αυτής της άποψης η Σύνοδος και οι επαφές που θα έχω».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ