2013-01-08 22:31:21
Φωτογραφία για Η Τουρκία και Η.Π.Α διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ιρακινό πετρέλαιο
Ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Namık Tan, δήλωσε στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο πρέσβεων, που έγινε στην Σμύρνη, ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν στην εξαγωγή φυσικών πόρων από το Βόρειο Ιράκ. Σχολίασε μάλιστα, ότι ούτε οι ίδιες οι αμερικάνικες εταιρίες δεν ακολουθούν τις ντιρεκτίβες της χώρας τους. Ανέφερε δε την άποψη, ότι η επιτάχυνση νέων σχεδίων της Άγκυρας, σε συνεργασία με τους Κούρδους του Ιράκ στις βορειότερες επαρχίες, έχει δυσαρεστήσει, τόσο την Βαγδάτη και την Ουάσινγκτον.

Ακολούθως, ο Tan σχολίασε τα εξής: «Είναι δυνατόν μία χώρα που γνωρίζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη (αναφερόμενος στην Τουρκία) να αγνοεί φυσικούς πόρους δίπλα στα εδάφη της; Και δεν μιλώ μόνο για το Βορρά, αλλά για το Ιράκ στο σύνολό του. Η Τουρκία δεν μπορεί να το αγνοήσει και η δράση μας εκεί θα πρέπει να στηρίζεται σε νομική βάση, με γνώμονα πάντοτε το ιρακινό Σύνταγμα».


Ο Τούρκος πρέσβης δήλωσε επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποθαρρύνουν την τουρκική συμμετοχή στο βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλει στη διχοτόμηση του Ιράκ - επιχείρημα που «συγκρούεται με την πραγματικότητα, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο βόρειο Ιράκ πάνω από 40 αμερικάνικες εταιρίες.

Ωστόσο, κλείνοντας, ο Tan φρόντισε να κατεβάσει τους τόνους, λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες ανάμεσα σε Τουρκία και Η.Π.Α., δεν πρόκειται να προκύψει διαμάχη επί του ζητήματος και οι δύο πλευρές θα έρθουν σε επαφή προκειμένου να βρεθεί μία κοινή λύση.Υποδεικνύοντας όμως τη στάση της Άγκυρας και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τους Αμερικανούς, ο πρέσβης ολοκλήρωσε λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πείσει την Τουρκία να γυρίσει τις πλάτες της σε αυτό το φυσικό πλούτο.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ