2013-01-09 13:39:03
Φωτογραφία για 1300 άποροι μαθητές σιτίζονται από σήμερα στην Κύπρο
Από σήμερα ξεκινάει πιλοτικά το πρόγραμμα σίτισης των άπορων μαθητών στα δημοτικά σχολεία, με «πάντρεμα» των διάφορων προσφορών σίτισης για τα παιδιά, όπως αυτή του επιχειρηματία Νίκου Σιακόλα. Προχθές Δευτέρα, με την έναρξη των μαθημάτων των δημοτικών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεν είχε ρυθμιστεί ακόμη ο τρόπος που θα σιτίζονταν τα άπορα παιδιά με βάσει τις διάφορες προτάσεις που υπήρχαν στο τραπέζι. Ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, μιλώντας στην «Α», ανέφερε ότι το όλο εγχείρημα ξεκινά δοκιμαστικά διότι υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμα, που θα φανεί στην πορεία πώς θα επιλυθούν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας εξήγγειλε ότι θα αναλάβει τη σίτιση όλων των άπορων μαθητών που φοιτούν στο δημοτικό, από την 1η Ιανουαρίου και για ένα ολόκληρο χρόνο. Για τον σκοπό αυτό ορίσθηκε επιτροπή, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους, η οποία σε συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εργαζόταν για υλοποίηση της προσφοράς του κ
. Σιακόλα από την επανέναρξη των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία την περασμένη Δευτέρα. Υπήρχε όμως και η βοήθεια που δίνουν στους άπορους μαθητές οι Μητροπόλεις της κάθε πόλης ενώ κάπου εκεί αντέδρασαν και οι κυλικειάρχες στα σχολεία. Οι κυλικειάρχες διαμαρτύρονταν για το ότι πληρώνουν ενοίκιο στις σχολικές εφορείες ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών του κάθε σχολείου, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που θα παρέχεται σίτιση με έτοιμο φαγητό σε μαθητές, τότε αυτοί θα πληρώνουν ενοίκιο για μαθητές οι οποίοι θα σιτίζονται από άλλους φορείς.

Σήμερα Τετάρτη, θα σιτιστούν 1300 άποροι μαθητές από τις εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα είναι ο τρόπος διανομής του συσσιτίου. Προς το παρόν το συσσίτιο θα συγκεντρώνεται στις ανά τόπους υπεραγορές Debenhams και από εκεί θα αναλαμβάνει τη διανομή στα σχολεία ο Σύνδεσμος Γονέων μαζί με τις σχολικές εφορείες. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται πιλοτικό το όλο εγχείρημα, καθώς υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας ώστε το συσσίτιο να πάει έγκαιρα στα σχολεία.

Όπως είπαμε, ο Όμιλος Σιακόλας θα αναλάβει τη σίτιση 1300 απόρων μαθητών, ενώ οι ανάγκες των υπολοίπων θα καλύπτονται από τις τοπικές Μητροπόλεις, την Αρχιεπισκοπή αλλά και άλλους φορείς (Σύνδεσμοι Γονέων, Ερυθρός Σταυρός). Σε κάποια σχολεία οι Μητροπόλεις βοηθούν τα παιδιά με φαγητό ενώ σε κάποια άλλα δίνουν χρήματα στα κυλικεία, τα οποία σιτίζουν αυτούς τους μαθητές δωρεάν. Το ποσό που έχει οριστεί για τις ανάγκες σίτισης του κάθε άπορου μαθητή είναι 1,60 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε σάντουιτς και χυμό. Όπως μας ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, για τα σχολεία στα οποία θα πηγαίνει έτοιμο φαγητό και όχι χρήματα μέσω των κυλικείων πρέπει να βρεθεί το ανάλογο αντιστάθμισμα, όπως μείωση του ενοικίου των κυλικείων. Όσον αφορά το έτοιμο φαγητό που θα πηγαίνει στα κυλικεία και από εκεί στους άπορους μαθητές, αυτό θα ζεσταίνεται από τα κυλικεία και θα δίνεται στη συνέχεια στους μαθητές για να διασφαλίζεται η διακριτικότητα του όλου εγχειρήματος.

Τέλος, αναφορικά με την προσφορά της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης- Κρίστης για δωρεάν παροχή γάλακτος προς όλους τους άπορους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο κ. Δημοσθένους δήλωσε ότι ήδη έχει αρχίσει η διευθέτηση του θέματος, εφόσον οι εταιρείες αυτές είναι οι προμηθευτές των κυλικείων και δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ