2013-01-09 21:41:03
Φωτογραφία για Ο Sachs εκθέτει τους Γερμανούς για την αντιμετώπιση της Ελλάδας
Ο διάσημος Αμερικανός Οικονομολόγος, Jeffrey Sachs, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» καλεί με έμφαση την κυβέρνηση της Γερμανίας να... διαγράψει μέρος των απαιτήσεών της κατά της Ελλάδας:

«Η Ελλάδα είναι πραγματικά χρεοκοπημένη. Χρειάζεται διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών της. Αυτό θα σημάνει ζημιές για τον Γερμανό φορολογούμενο, αλλά η Γερμανία θα πρέπει τώρα να το υπομείνει γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας», αποφάνθηκε ο Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αιτία αυτής της θέσης του Jeffrey Sachs είναι η άποψή του ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας για την Ελλάδα δεν θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ενώ παρομοιάζει την κατάσταση της χώρας μας με εκείνη στη Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια.

«Για παράδειγμα τα ίδια προγράμματα όπως σήμερα στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν και στη Λατινική Αμερική κατά την δεκαετία του ’80
. Οι χώρες εκεί απέτυχαν η μία μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα; Λαϊκισμός, εξεγέρσεις, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική κατάφερε να ανακάμψει μόνο όταν οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος πιστωτής τους, αποποιήθηκαν μεγάλου μέρους των απαιτήσεών τους. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία με την Ελλάδα, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της», λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Οικονομολόγος και προσθέτει:

«Δεν έχει κανένα νόημα να απαιτούν από τους Έλληνες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν», χωρίς να παραβλέπει πάντως και ο ίδιος τις δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης για το Βερολίνο:

«Δεν θα είναι παιχνιδάκι για τον Γερμανό Καγκελάριο να πει στους ψηφοφόρους ότι χάσαμε μέρος των χρημάτων μας, ώστε η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική νέα αρχή», παραδέχεται ο Jeffrey Sachs, θυμίζοντας όμως ότι και στο παρελθόν είχε παρακινήσει τη Γερμανία να προχωρήσει σε «κούρεμα» χρέους»:

«Το 1989 ήμουν σύμβουλος της πολωνικής κυβέρνησης. Βαρυνόταν με χρέη της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν».

Η Γερμανία συμφώνησε τότε σε ένα «κούρεμα» του πολωνικού χρέους:

«Πήγα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον και προμηθεύθηκα αντίγραφο της Συνθήκης του Λονδίνου, βάσει της οποίας η Γερμανία απαλλάχθηκε το 1953 μεγάλου μέρους των πολεμικών της χρεών. Κορυφαίος Πολωνός πολιτικός παρέδωσε το έγγραφο στον Helmut Kohl. Εκείνος το κοίταξε και είπε: Αυτό είναι ένα δυνατό επιχείρημα. Ο Καγκελάριος Kohl ήταν ιστορικός».

Ο Jeffrey Sachs, εκτός από διαπρεπής Οικονομολόγος, διετέλεσε κατά το παρελθόν Σύμβουλος δεκάδων κυβερνήσεων σε εποχές κρίσης, μεταξύ αυτών χωρών της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ