2013-01-11 05:47:03
Φωτογραφία για Προς ιστορική συμφωνία Τουρκία- Οτσαλάν
Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν .

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία "επί της αρχής" για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες που διαρκούν από το 1984.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σε στάδια και προβλέπει την κατάπαυση του πυρός από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ως τον προσεχή Μάρτιο, σε αντάλλαγμα μια μεταρρύθμιση του τουρκικού κράτους που θα διευρύνει τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

Εάν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν ικανοποιητικά, στα επόμενα στάδια οι αντάρτες του PKK θα αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους, θα εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και θα μεταβούν στο Ιράκ, πριν καταθέσουν τα όπλα οριστικά .

Η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην απελευθέρωση εκατοντάδων Κούρδων ακτιβιστών που κατηγορούνται για συνεργασία ή συνωμοσία με το PKK, και θα προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων αναγνωρίζοντας την εθνική ταυτότητα των Κούρδων.


Επίσης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν ο Οτσαλάν να δηλώσει δημόσια την θέληση του για μια λύση της κουρδικής σύρραξης, με ανοικτές επιστολές προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας και προς τους υποστηρικτές του.

Από την πλευρά της Άγκυρας δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση -αλλά ούτε διάψευση-σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέκλεισε το γεγονός να απελευθερωθεί ή να τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση ο Οτσαλάν – ως όρο διαπραγμάτευσης - καθώς και το να χορηγηθεί γενική αμνηστία στους αντάρτες του PKK. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ζητείται αντίδραση
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ζητείται αντίδραση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ