2013-01-11 18:34:04
Φωτογραφία για «Εμφύλιος» στα Σκόπια μεταξύ αντιπολίτευσης και Γκρούεφσκι-Αλβανών
Κλιμακώνεται ραγδαία η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και την αποχώρηση της... αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, σήμερα, θα προκηρύξει τις δημοτικές εκλογές στη χώρα για τις 24 Μαρτίου.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, εξαρτώντας τη συμμετοχή του κόμματος του σε αυτές από την εκπλήρωση μίας σειράς προϋποθέσεων.

Συνοπτικά, το SDSM, ζήτησε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση προσώπων «ευρείας αποδοχής» σε συγκεκριμένα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών) και στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος και δημοκρατικός χαρακτήρας των εκλογών», προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών και ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί στους δρόμους».


Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αυτών της αντιπολίτευσης το Σάββατο, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απάντηση του θα είναι αρνητική. Σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα απορρίψει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, τότε η τελευταία, όπως έχει δηλώσει ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα συμμετάσχουν οι υποψήφιοι του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι και των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σε περιοχές όπου ζουν αρκετοί Αλβανοί.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση επιχειρεί να κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες της και το Σάββατο το μεσημέρι, όπως ανήγγειλε, θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας στα Σκόπια για να καταγγείλει, όπως ανέφερε, «την συστηματική παραποίηση των γεγονότων και της πραγματικότητας στη χώρα από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Η «Πορεία για την Αλήθεια», όπως ονομάστηκε, θα έχει κεντρικό σύνθημα το αίτημα για αντικειμενική ενημέρωση από την μεριά των ΜΜΕ και θα περάσει από τα κτίρια της Κυβέρνησης, της Βουλής, της Κρατικής Τηλεόρασης και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Σίτελ» (Sitel).

O γενικός γραμματέας του SDSM, Αντρέι Πέτροφ, αναγγέλλοντας την πορεία αυτή διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η κρατική τηλεόραση όσο και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός στη χώρα Sitel «έχουν μετατραπεί σε όργανα προπαγάνδας του Νίκολα Γκρούεφσκι».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ