2013-01-13 09:15:06
Φωτογραφία για Μάλι: Οι επιθέσεις των Γάλλων, κόστισαν πάνω από 100 ζωές
Περισσότεροι απο 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν στο Μάλι στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών και των μαχών για τη στρατηγική πόλη Κόνα, δήλωσαν σήμερα στρατιωτικές πηγές του Μάλι και αυτόπτες μάρτυρες.

Αξιωματικός του στρατού στο αρχηγείο της πρώην στρατιωτικής χούντας του Μάλι στην Μπαμακό είπε πως "περισσότεροι από 100" αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας μαγαζάτορας στην Κόνα είπε πως μέτρησε 148 πτώματα, ανάμεσά τους και δεκάδες κυβερνητικούς στρατιώτες."Τους διώξαμε, βρισκόμαστε ουσιαστικά μέσα στην Κόνα", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Μάλι, ο αντισυνταγματάρχης Ντιάραν Κόνε."Δεν ξέρουμε αν έχουν βάλει νάρκες ή άλλες παγίδες, έτσι κινούμαστε με προσοχή. Υπήρξαν πολλοί θάνατοι και από τις δύο πλευρές", είπε.

Φρ. Ολάντ: Καταφέραμε σοβαρό πλήγμα στους ισλαμιστές 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως "επιφέραμε ένα πλήγμα οπισθοχώρησης στους αντιπάλους μας" στο Μάλι, όπου ο γαλλικός στρατός πραγματοποιεί επέμβαση από χθες υποστηρίζοντας το στρατό του Μαλί κατά της προώθησης των ισλαμιστικών ομάδων προς το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία επεμβαίνοντας στο Μάλι "δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

"Η Γαλλία δεν υπερασπίζεται κανένα ειδικό συμφέρον άλλο από την προστασία μιας φίλης χώρας" και "δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας", είπε.

"Αυτός είναι ο λόγος που η δράση μας υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και χαιρετίζεται από όλες τις αφρικανικές χώρες", πρόσθεσε.

"Η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει", υπογράμμισε ο Ολάντ. "Συνίσταται στο να προετοιμάσει την ανάπτυξη μια αφρικανικής δύναμης επέμβασης".

Ο στρατός του Μάλι, υποστηριζόμενος από γαλλικές δυνάμεις, ανέκτησε σήμερα τον έλεγχο της πόλης Κόνα (κέντρο) έπειτα από βίαιες συγκρούσεις που προκάλεσαν "περίπου εκατό θανάτους" στις τάξεις των ισλαμιστών μαχητών που ήρθαν από το Βορρά, σύμφωνα με αξιωματικό του Μάλι.

Ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε, εξάλλου, πως η επιχείρηση στη Σομαλία για την απελευθέρωση ενός γάλλου ομήρου "δεν μπόρεσε να καταλήξει [σε θετικό αποτέλεσμα]", αλλά υπογράμμισε πως "επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποκύψει στον εκβιασμό των τρομοκρατών".

Μια επιχείρηση γάλλων καταδρομέων απέτυχε να απελευθερώσει έναν όμηρο που κρατείτο στη Σομαλία, ο οποίος είχε σκοτωθεί εκ των προτέρων από τους ισλαμιστές απαγωγείς του σύμφωνα με το Παρίσι, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν πολλούς θανάτους μεταξύ των οποίων και ενός γάλλου στρατιώτη.

Οκτώ γάλλοι όμηροι βρίσκονται στα χέρια ομάδων ισλαμιστών στο Σαχέλ.

http://www.e-typos.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ